Politerno > Україна і світ > Вночі спалили авто “Схем”, дані якого публікував Портнов – реакція Зеленського. Фото

Вночі спалили авто “Схем”, дані якого публікував Портнов – реакція Зеленського. Фото

  • 17 Серпня, 2020
  • 793 Переглядів
  • 0

Вночі на понеділок 17 серпня авто програми “Схеми” підпалили біля будинку водія знімальної групи.

Про це журналіст програми “Схеми: корупція в деталях” Михайло Ткач повідомив у facebook.

“Погані новини продовжуються. Авто, на якому ми протягом чотирьох років знімаємо матеріали, які ви всі бачили, спалили”, – написав Ткач.

За словами журналіста, останній матеріал, який знімали за допомогою авто “KIA Cerato” – це “Королі доріг”. Він стосувався того, як транспорт перших осіб держави порушує ПДР.

Головна редакторка “Схем” Наталія Седлецька додала, що подія трапилась о першій годині ночі, а машина відновленню не підлягає. Вона також повідомила, що на місці працює поліція

“Щодо нічного підпалу редакційного автомобіля “Схем”, який належить нашому водієві Борису Мазуру.

Очевидці розповіли, що перед займанням автомобіля чули “хлопок”. Автомобіль спершу гасили сусіди, потім пожежники. Передня частина авто вигоріла дуже швидко.

Слідчо-оперативна група, яка була на місці подій оглянувши авто, звернула увагу на матеріал на передньому лівому колесі, схожий на залишки запалювальної суміші. Поліцейські взяли матеріал на експертизу. Опитали сусідів, оформили заяву. Тепер у поліції – 24 години на визначення кваліфікації справи та внесення її в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

З очевидних думок – десь рік тому Андрій Портнов опублікував усі персональні дані наших водіїв – їхні паспорти, номери авто, адреси проживання та погрожував редакції. У Нацполіції є навіть кримінальна справа з цього приводу, яка, втім, не рушить з місця. А у минулу п’ятницю Портнов вкотре опублікував ось таке: “маргинальное Радио Свобода – продолжаю комплекс учебно-воспитательных мер”.


Але навряд чи доводиться обмежуватись лише цією версією. Цю машину дуже добре знають у широкому колі фігурантів наших матеріалів. Цей автомобіль по суті був нашим робочим інструментом, за допомогою якого ми зняли велику кількість журналістських розслідувань.

Тому для мене очевидно одне: підпал пов’язаний саме з нашою професійною журналістською діяльністю, яка комусь дуже не подобається”,  – захначила журналістка.

“Під час зйомок і в самому матеріалі я неодноразово наголошував, що за нашим авто і нами вели спостереження співробітники охорони президента УДО. Авто ночувало біля будинку де мешкає водій”, – написав Ткач. 

Восени минулого року заступник голови Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов оприлюднив дані трьох автомобілів програми “Схеми: корупція в деталях” через підготовку розслідування щодо його зв’язків із чинною українською владою. Окрім цього, він також виставив персональні дані водія “Схем”, зокрема домашню адресу, ім’я та прізвище. У свою чергу редакція програми розцінила це як тиск на команду. 

Президент Володимир Зеленський у Telegram та на власній сторінці у Facebook відреагував на підпал автомобіля журналістів програми “Схеми: корупція в деталях” власними спогадами та запевненням, що за його президентства за критику влади не буде переслідувань чи залякувань.

“У грудні 2014-го неподалік палацу “Україна” невідомі спалили моє авто. Поліції знадобилося два місяці, щоб знайти та затримати злочинців. Сподіваюся, що й цього разу правоохоронні органи максимально швидко знайдуть та притягнуть до відповідальності зловмисників, які підпалили авто програми “Схеми”.

Як президент України я завжди захищатиму права кожного громадянина, незалежно від його особистого ставлення до мене.

Переконаний, що свобода слова – фундамент будь-якої демократичної країни. Журналістська діяльність ніколи не може бути підставою для переслідувань

І наостанок. Моя творча діяльність завжди була пов’язана з досить гострою критикою чинної на той час влади. Неодноразово це створювало нашому колективу проблеми. Від неофіційних натяків “хлопці, ви дожартуєтесь” – до прослуховування, стеження, реальних перешкод та заборон у проведенні концертів чи зйомок.

Я пройшов все це, я знаю, як це, і ніколи не допущу, щоб за мого президентства будь-яка критика влади тягнула за собою переслідування або залякування“,
– підкреслив президент.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE