Politerno > Україна і світ > Підозру нардепу Юрченку підписано, він вже на допиті в НАБУ

Підозру нардепу Юрченку підписано, він вже на допиті в НАБУ

  • 17 Вересня, 2020
  • 934 Переглядів
  • 0

Генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру депутату Олександрові Юрченку у хабарництві, зафіксованих Національним антикорупційним бюро України.

Про це вона повідомила 17 вересня в Facebook.

“Ми разом із прокурорами САП в цій справі провели кілька годин над вивченням матеріалів цього кримінального провадження, у результаті чого я ухвалила рішення… підписати народному депутатові підозру та клопотання про обрання запобіжного заходу – тримання під вартою”, – написала Венедіктова.

При цьому вона зробила акцент, що генпрокурор не працює секретарем ані детективів НАБУ, ані прокурорів САП.

“Я не стану обмежувати конституційні права громадян із спеціальним статусом або без такого, не вивчивши матеріали справи. Це моя принципова умова, і я не збираюсь від неї відмовлятися”, – зазначила очільниця ОГП.

Венедіктова попередила, що здійснювати на неї вплив з допомогою журналістів або активістів – “пустий номер”.

“Прошу також не забувати, що “випадковий злив” матеріалів кримінальних проваджень у ЗМІ – це протизаконно”, – додала вона.

За інформацією екснардепа Сергія Лещенка, станом на 10.00 17 вересня НАБУ і САП так і не змогли вручити повідомлення про підозру Юрченку. Він не з’явився на пленарне засідання Верховної Ради, закрився в приватному будинку і не виходив назовні.

Пізніше анонімний Telegram-канал “Шептун” повідомив, що Юрченко вже знаходиться на допиті в НАБУ.

Зі свого боку президент України Володимир Зеленський у Telegram заявив, що кожен чиновник або депутат, якого спіймали на хабарі, мусить понести кримінальну відповідальність.

“Кожен чиновник, міністр і депутат мусить великими буквами десь на собі закарбувати просту істину: якщо вкрав – сядеш, якщо брав хабар – сядеш. Винятків із цього правила не може бути – для будь-якої особи в нашій державі. Тут немає більше “криш”, прикриття, адміністративних можливостей”, – зазначив він.

Він нагадав, що перед виборами обіцяв народу, що старі корумповані часи закінчаться, що винятків не буде, особливих нема, виправдання не приймаються.

“Забули? Так швидко? Чому досі хтось уважає, що він особисто може спробувати стати “винятком” із цієї обіцянки та поводитися настільки зухвало? Хочу, щоб усі посадовці, всі депутати уважно ще раз подивилися на себе, на свої справи й затямили – за хабарництво буде дуже боляче”, – попередив Зеленський.

На його думку, НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура й Офіс генерального прокурора мають почути суспільство та працювати значно швидше й продуктивніше для того, щоб викривати діяльність усіх “шукачів вигод у владі”.

Варто зазначити, що ще 15 вересня Венедіктовій не вистачало доказів, щоби підписати підозру Юрченку. Генпрокурорка говорила, що отримала лист від керівництва НАБУ за підозрою без матеріалів кримінального провадження.

Додамо, що журналіст Юрій Бутусов повідомив, що нардеп Олександр Юрченко в 2009 році був затриманий за крадіжку чотирьох пляшок пива в Києві.

Про це він розповів в Facebook, відзначивши, що пізніше у відкритті кримінальної справи проти Юрченка було відмовлено.

“За даними джерел, в Національному антикорупційному бюро, під час розслідування вимагання хабаря народним депутатом Юрченком було встановлено, що 25 листопада 2009 року в журналі реєстрації злочинів Голосіївського районного управління внутрішніх справ було зафіксовано затримання Юрченка Олександра Миколайовича, 1988 року народження, за крадіжку чотирьох пляшок пива “Старопрамен” в магазині “Каштан” за адресою Велика Васильківська, 92″, – йдеться в повідомленні.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE