Politerno > Україна і світ > Попри обіцянки Зеленського щодо кумівства, “слуги” набрали родичів помічниками – “Схеми”

Попри обіцянки Зеленського щодо кумівства, “слуги” набрали родичів помічниками – “Схеми”

  • 24 Вересня, 2020
  • 898 Переглядів
  • 0

Як мінімум 15 народних депутатів з фракції «Слуга народу» після потрапляння до Верховної Ради призначили своїх родичів або родичів з найближчого оточення президента Володимира Зеленського своїми помічниками.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми» «Сімейні цінності «слуг народу».

Водночас, як наголошується, деякі з них «працюють» на постійній основі, з виплатою підвищених зарплат і премій. Хоча ще кандидат в президенти Володимир Зеленський обіцяв, що у владі «нових облич» «кумівства не буде».

Як з’ясували журналісти, помічницями на громадських засадах стали дружини братів депутатів Стефанчук: зокрема, Марина Стефанчук, дружина першого віцеспікера Верховної Ради Руслана Стефанчук допомагає депутату Данилу Гетьманцева, голові Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Оксана Музика-Стефанчук допомагає своєму чоловікові, нардепу Миколі Стефанчук.

Народний депутат Людмила Буймистер призначила своїм помічником на громадських засадах свого чоловіка, а у депутатів Юрія Корявченкова і Ігоря Василіва помічницями стали їхні дружини, теж на громадських засадах.

У Олександра Санченко – помічник на громадських засадах його батько. У кількох нардепів помічниками були призначені брати: зокрема, у Олександра Скічко, Миколи Кириченко, Богдана Яременка, Ігоря Копитіна.

Деякі з родичів нардепів стали помічниками на постійній основі, тобто отримали зарплату і премії.

Так, чоловік депутата Марини Нікітіної, якого вона призначила своїм помічником в парламенті, отримував зарплату з держбюджету упродовж пів року.

Згідно з документами з Верховної Ради, в загальному вийшло близько 95 000 гривень. У березні 2020 го Нікітіна попросила його звільнити з цієї посади.

Після обрання депутатом Володимир Тимофійчук попросив призначити помічником свого родича і встановити для нього заробітну плату в 24 000 гривень. У НАЗК виявили, що депутат «діяв в умовах реального конфлікту інтересів», тепер ця справа розглядається в Печерському районному суді Києва.

Максим Березін також в перший тиждень своєї роботи депутатом попросив призначити свого брата як помічнику зарплату у сумі 48 000 гривень. Згодом Березін це уявлення відкликав, а в коментарі журналістам заявив, що «бути помічником на громадських засадах – не є порушенням закону».

Підвищення зарплати і призначення премії для свого помічника – сина першого помічника президента Сергія Шефіра – просив народний депутат, заступник голови фракції Юрій Кисіль.

Призначення родичів своїми помічниками, йдеться в розслідуванні, також суперечить передвиборчим обіцянкам кандидата в президенти Володимира Зеленського про те, що «кумівства не буде» і про його країну мрії – де підставою для призначення на посаду стають «розум, освіту, талант і совість, а не те, що разом хрестили дітей ».

Водночас більшість опитаних депутатів вважають, що їхні родичі отримали посади помічників «через свій професіоналізм».

Після того, як 31 серпня «Схеми» відвідали з’їзд «Слуги народу» і опитали депутатів по їх родичів-помічників – на наступний день до порядку денного парламенту було включено законопроєкт про заборону депутатам приймати на роботу своїми помічниками близьких осіб, який ініціювали депутата від «Європейської солідарності» ще рік тому.

17 вересня Верховна Рада проголосувала за цей законопроєкт, але його поки не підписав президент. Частина депутатів зі «Слуги народу», які призначили своїми помічниками своїх родичів, не підтримали цей законопроєкт. «Утрималися» депутат Людмила Буймистер, в якій помічник – чоловік, депутат Олександр Санченко, який призначив помічником свого батька. Коли депутати голосували за законопроєкт вже в цілому, «утримався» і депутат Богдан Яременко, у якого брат став його депутатським помічником на громадських засадах.

Раніше стало відомо, що депутатам нинішнього скликання майже за рік роботи в парламенті держава компенсувала понад 30 млн гривень на оренду житла в столиці. 170 парламентаріїв в середньому отримували на оренду житла в столиці з бюджету по 20 тисяч гривень щомісяця, при цьому в списку потребують виявилися депутати-мільйонери.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE