Politerno > Україна і світ > Заради траншу МВФ Кабмін позбавляє себе права змінювати керівництво “Нафтогазу”

Заради траншу МВФ Кабмін позбавляє себе права змінювати керівництво “Нафтогазу”

  • 24 Жовтня, 2020
  • 618 Переглядів
  • 0

Уряд розробив і збирається прийняти статут НАК “Нафтогаз України” в новій редакції. Причому, згідно з новим документом, уряд практично позбавляє себе права змінювати керівництво компанії без згоди наглядової ради “Нафтогазу”.

Ухвалення документа очікується найближчим часом і це стане виконанням одного з останніх умов меморандуму з МВФ. 

Уряд збирається посилити в статуті НАК “Нафтогаз України” повноваження наглядової ради компанії, зокрема, щодо заміни керівництва НАК. Відповідний проект постанови Кабміну вже готовий і пройшов узгодження в центральних органах виконавчої влади, передають Українські Новини. 

Прийняття нової редакції статуту НАК очікується найближчим часом. Це буде реалізацією останнього “структурного маяка” програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом. 

Для виконання взятих обіцянок перед кредиторами Україні ще потрібно зняти або хоча б послабити обмеження по зарплатах членів наглядових рад держкомпаній. Це не входить в перелік структурних маяків МВФ, але є умовою для отримання макрофінансової допомоги від ЄС. Але навіть якщо все маяки і умови будуть виконані, кредитів все одно поки не буде. 

Згідно з меморандумом з МВФ, Кабмін для отримання чергового кредитного траншу до кінця вересня мав привести статут НАК у відповідність з корпоративними принципами Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Зокрема, потрібно було посилити роль наглядової ради при зміні керівництва компанії.  

Можливість звільняти керівництво НАК без участі наглядової ради була введена в статут компанії в березні 2019 року. Тоді уряд Володимира Гройсмана на тлі скандалу з преміями керівництву НАК і очікуваного підвищення цін на газ, змінив статут і дав собі право звільнити Коболєва рішенням Кабміну – без участі наглядової ради. Однак, Гройсман так і не зважився на це – в березні 2019 роки контракт з ним був продовжений на рік.  

У березні 2020 року контракт з Коболєва продовжили ще на 4 роки, а умова стосовно зміни статуту НАК було внесено в меморандум співпраці з МВФ. 

Після прийняття нової редакції статуту компанії уряд практично не зможе провести ніяких кадрових змін в НАК без згоди наглядової ради. 

У проекті документа, йдеться, що загальні збори акціонерів, яким є Кабінет Міністрів, може звільнити або призначити главу, його заступників та членів правління “Нафтогазу” тільки на підставі пропозиції наглядової ради. 

Без узгодження з наглядовою радою буде не можливо затверджувати ключові показники ефективності роботи самої наглядової ради компанії. При цьому зафіксовано чисельний склад цього органу – 7 осіб (зараз діє норма – не менше 5).

Крім того, в новому статуті прописане визначення групи компаній Нафтогаз, до якої зараз можна віднести компанії, засновниками та акціонерами яких є НАК “Нафтогаз України”. Зокрема, як уточнили в НАК, мова йде про “Укргазвидобування”, “Укрнафту”, “Чорноморнафтогаз”, “Укртранснафту”, “Газ України”, “Газопостачальну компанії “Нафтогаз України” і “Закордоннефтегаз”.  



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE