Politerno > Україна і світ > Керівник “Венеційки” розкритикував скандальне рішення КСУ і звернувся до ВР

Керівник “Венеційки” розкритикував скандальне рішення КСУ і звернувся до ВР

  • 10 Грудня, 2020
  • 662 Переглядів
  • 0

Президент Венеційської комісії Джанні Букіккіо підтримує занепокоєння громадськості щодо рішення КСУ і закликав парламент вирішити ситуацію, опираючись на принципи Конституції та “чисту логіку”.

Про це Букіккіо заявив у четвер у своєму Twitter, повідомляє “Європейська правда”.

Букіккіо відреагував на відкритий лист до нього від 14 українських організацій громадянського суспільства, у якому вони заявили, що рішення КСУ несправедливе, необгрунтоване і прийняте суддями в конфлікті інтересів.

Вони також підкреслили, що є вагомі докази того, що судді Конституційного суду, які підтримали це рішення, діяли не в інтересах верховенства права і українського народу, а використовувалися прокремлівськими і олігархічними силами в рамках стратегії гібридної війни проти української демократії.

Букіккіо заявив, що “Венеційка” підтримує занепокоєння організацій.

“Венеційська комісія розділяє ваше спантеличення і критику рішення КСУ, і хоча вона нагадує, що рішення повинно бути виконане, вона закликає парламент України інтерпретувати його в світлі загальних принципів Конституції, міжнародних стандартів і чистої логіки”, – заявив президент Венеційської комісії.

В окремому твіті він прокоментував терміновий висновок Венеціанської комісії щодо антикорупційного законодавства.

“Рішення Конституційного Суду України “викликає жаль”, – написав Букіккіо, додавши, що система фінансових декларацій для українських державних службовців, включаючи суддів, повинна бути збережена.

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Конституційний Суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Венеційська комісія та GRECO (орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу) застерегли ураїнську владу від порушення Конституції при прийнятті президентського проєкту закону, яким пропонується припинити повноваження всіх суддів КСУ.

Голова Венеційської комісії Джанні Букіккіо під час телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським запропонував провести експертизу ситуації, що склалася в Україні після скандального рішення Конституційного суду.

Наприкінці листопада, президент Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням здійснити оцінку конституційної ситуації, викликаної рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року, та надати висновок щодо стану антикорупційного законодавства після його ухвалення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE