Politerno > Україна і світ > Джо Байдена офіційно обрано президентом США

Джо Байдена офіційно обрано президентом США

  • 15 Грудня, 2020
  • 569 Переглядів
  • 0

Перемогу демократа Джо Байден в понеділок формально затвердила переважна більшість членів Колегії виборників. І хоча результат президентських виборів був зрозумілий ще кілька тижнів тому, кампанія Трампа була спрямована на те, щоб оскаржити поразку в судах.

У цій битві за душу Америки перемогла демократія», – заявив Байден у понеділок, як тільки було підтверджено, що за нього проголосували 306 представників штатів у Колегії виборників.

 

Він висловив упевненість, що американське суспільство, яке хоч і було розколоте впродовж останніх років – і особливо перед нинішніми виборами – все ж зберегло віру в демократичні інституції. Обраний президент також закликав американців об’єднатися та почати процес зцілення.

Остання спроба що називається «хакнути» американську виборчу систему через суди була організована генпрокурором штату Техас Кеном Пакстоном, який за підтримки 17 інших генпрокурорів та 126 республіканців з Конгресу подав позов проти чотирьох штатів, де програв чинний президент.

Водночас Трамп заявив, що не зупинятиме своїх юристів і «боротиметься» далі в судах на місцевому рівні. Втім, де-факто, він усе одно буде змушений визнати перемогу суперника.

Безпідставними виглядатимуть і спроби республіканців зібрати в столиці масові мітинги своїх агресивних прихильників, які в останні вихідні довели, що не здатні на мирні демонстрації. І, як би не просувалася далі кампанія Трампа всупереч визнанню перемоги Байдена, це виглядатиме в очах більшої частини американського суспільства як спроби політичного ґвалтування демократії.

До того моменту, коли Джо Байден офіційно стане президентом США, у країні має відбутися кілька інших формальних процедур. Так, голоси членів Колегії виборників повинні бути підтверджені під час спільної сесії Конгресу США 6 січня. А оголосити Байдена переможцем має чинний віцепрезидент-республіканець Майк Пенс.

Конгресмен-республіканець від штату Алабама Мо Брукс уже заявив, що планує оскаржити результати майбутніх голосувань у Палаті представників. У такому разі обидві палати Конгресу мають провести обговорення, а також голосування, чи оскаржувати результати виборів, на яких переміг Джо Байден.

Однак для того, щоб цей план спрацював, позов Брукса має підтримати хтось із Сенату. Досі ініціативних законодавців серед сенаторів не знайшлося. А це означає, що ідея прибічників Трампа не отримала підтримки серед переважної більшості його однопартійців.

До того ж республіканці не мають шансів оскаржити результати виборів у Палаті представників, де більшість зберегли за собою демократи. Отже, ініціатива Брукса може виявитися черговою безглуздою поразкою для кампанії Трампа після десятків його програшів у судах, які щоразу болісно б’ють по іміджу Республіканської партії.

Інавгурацію нового президента призначено на 20 січня. До цієї дати залишається ще більше місяця, однак обраний президент Джо Байден уже назвав пріоритети перших днів діяльності своєї адміністрації.

«Нам належить виконати термінову роботу – узяти цю пандемію під контроль та провести вакцинацію нашої країни від вірусу; забезпечити негайну економічну підтримку, якої дуже потребує багато постраждалих американців; а далі – відновити нашу економіку до рівня кращого, ніж будь-коли», – заявив Байден після оголошення його перемоги Колегією виборників.

Він також зробив акцент на тому, що стане президентом для всіх американців, у тому числі тих, хто досі підтримує спроби Трампа оскаржити результати виборів.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE