Politerno > Україна і світ > Популярність Разумкова, виправдання Шкарлета і підсумки року: журналісти отримали ефірні тези “слуг”

Популярність Разумкова, виправдання Шкарлета і підсумки року: журналісти отримали ефірні тези “слуг”

  • 21 Грудня, 2020
  • 735 Переглядів
  • 0

Видання “Бабель” опублікувало ефірні тези нардепів від “Слуги народу” за 17-18 грудня, які опинилися в розпорядженні редакції. Вони досить цікаві і показові, і зачіпають кейси міністерських призначень, справи Тетяни Чорновол, смерті мера Харкова Геннадія Кернеса, майбутнє глави НАБУ Артема Ситника і загальні підсумки року.

Про все по порядку:

 

– Підсумки 2020:

1) “Вперше за роки конфлікту на Донбасі вдалося встановити режим припинення вогню. Це заслуга президента”.

2) “Рік був надскладний через пандемію. У третьому кварталі ми могли спостерігати швидке відновлення економіки. А в наступному році зможемо зупинити пандемію завдяки вакцинації”.

3) “Політичні опоненти вангували катастрофу, але Україна змогла пройти цей рік без неї”. Опоненти розповідали страшилки, які не справдилися: зрив роботи з МВФ, гіперінфляцію, загострення на фронті і т.д.

4) “Ефективність медицини збільшена в рази. До нас (до “Слуг народу”) вона тільки скорочувалася, а лабораторна система була просто розгромлена”.

5) “Серйозний удар українській державі завдала Конституційна криза. “Президент і парламент поступово відновлюють нормальну роботу цієї системи та готують реформу самого КС.”.

6) “У наступному році буде закон про референдуми, судова реформа, введення чесного прожиткового рівня, рішення по закону про локалізацію, закон про побутові відходи, реформа КС”.

7) “На місцевих виборах “Слуга народу” отримала найбільше мандатів. Політичні опоненти – ОПЗЖ і партія “Європейська солідарність” перетворюються в регіональні партії з представництвом, яке має показовий географічний характер”.

– Опитування “Центру Разумкова”: рівень довіри як і раніше очолює Зеленський. Він вміє повертати довіру людей. Більший рівень довіри до Разумкова пояснюється тим, що він значно менше, ніж президент, відсвічує у медіа і рідше виступає з непопулярними пропозиціями.

– Міністерський кейс Романа Лещенка, Сергія Шкарлета, Юрія Вітренка: до Романа Лещенка особливих претензій немає, відновити міністерство необхідно, щоб краще забезпечувати земреформи. Причина непризначення Вітренка – премія в кілька мільйонів доларів за участь в арбітражі проти “Газпрому”. Також він попередньо не зустрівся з членами всіх фракцій, окрім “СН”. Цим і обумовлено провальне голосування.

Дивно чути критику Вітренка з боку членів фракцій, які фактично належать олігархам. Людям, які працюють на Порошенка чи (керівника «Опозиційної платформи — За життя») Віктора Медведчука неважливо, скільки платять держслужбовцям або очільникам держкомпаній. Вітренко працював заради інтересів «Нафтогазу» і України, тому вдалося перемогти Росію і підписати вигідний для України контракт на транзит.

По Шкарлету – як ректор він працював за часів різних президентів, отримуючи від них нагороди. У тому числі і від Порошенка. Дивно говорити, що отримуючи ці нагороди, він став лояльним до цих людей або їх політики. Він відкидає усі звинувачення у плагіаті в його науковій роботі.

– Смерть Кернеса: його особистість і діяльність не можна оцінювати однозначно. Якби в діяльності Кернеса в 2014 році був склад злочину, його б притягли до відповідальності або він би втік до Росії.

– Звинувачення проти Чорновол — не звинувачення і не суд проти Майдану. Це брехливе враження, яке легко поширювати політичним опонентам влади: як тим, хто був проти Майдану, так і тим, хто його використав заради своєї політичної вигоди, прийшовши до влади.

Тетяні Чорновол варто обережно ставитися до тих, хто зараз намагатиметься захищати її з найбільшим хайпом. Такі люди хочуть не її захистити, а себе попіарити. З такою метою: чим гірше буде для Чорновол, тим краще для них.

– НАБУ і Ситник: Роботі НАБУ нічого не загрожує. НАБУ як інститут і Артем Ситник як директор продовжать працювати. Правових підстав, щоб його звільняти немає і бути не може. В політичному середовищі страх перед НАБУ – найвищий.

Як можна прокоментувати ці тези?

З одного боку, наприклад в частині тез за підсумками 2020 року, є певні здорові думки і позиції. З іншого боку, розповідати про ефективну медецину, вдало пройдену кризу і довіру до президента – м’яко кажучи перебільшення або маніпуляція. По Шкарлету і Кернесу, як і в інших, більш ширших питаннях, кивати на минулу владу – падіння влади нижче плінтусу, адже Зеленський і “Слуга народу” йшли на гаслах змін і альтернативи минулій владі і “старим політикам”. Тож засновувати своє ставлення до тих чи інших політиків і процесів, відштовхуючись від позицій попередників – виглядає як блізнірство.

Нагадаємо, у червні нардеп з фракції “Слуга народу” Гео Лерос оприлюднив низку документів, які свідчать про те, що радник глави ОП Михайло Подоляк розсилає в ЗМІ темники з інструкціями про те, як писати про свого шефа Андрія Єрмака.

У листопаді депутатам з фракції “Слуга народу” розіслали темники, у яких розписано відповіді на звинувачення колишнього радника Офісу президента Ігоря Уманського щодо розкрадання мільярдів гривень на будівництві доріг.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE