Politerno > Україна і світ > “Мрія пана Геруса здійснилася”: Україна відновила імпорт електроенергії з Росії

“Мрія пана Геруса здійснилася”: Україна відновила імпорт електроенергії з Росії

  • 1 Лютого, 2021
  • 841 Переглядів
  • 0

З понеділка, 1 лютого, Україна відновила імпорт електроенергії з Росії – з 12:00 до 15:00 та з 20:00 до 21.00 планується постачати по 200 МВт-год щогодини. Із 21:00 по 23:00 – по 100 МВт-год щогодини.

Про це свідчать дані Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E.

Відповідно до добових аукціонів “НЕК “Укренерго”, поставки буде здійснювати ТОВ “ОНК-ГРУП”.

2 лютого ця компанія здійснюватиме поставки 300 МВт-год щогодини (з 12:00 по 15.00 і з 20:00 по 21:00).

Із 21.00 по 23.00 2 лютого ТОВ “ОНК-ГРУП” буде постачати по 200 МВт-год щогодини.

ТОВ “ОНК-Груп” зареєстровано в Одесі. Кінцевим бенефіціарним власником вказаний Віктор Мілевський.

“За результатами місячного аукціону, доступ до перетину “Росія-Україна” з 1 по 28 лютого потужністю 50 МВт викупило ТОВ “НЕК”, ще по 100 МВт на весь місяць і додатково на другу його половину придбало ТОВ “Стімекс”. У результаті трейдери викупили 11,5% доступної пропускної здатності на місяць і її третина – на період 15-28 лютого”, – повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Бенефіціарами ТОВ “Стімекс” (по 50%) є Ольга Дячик і Сергій Дружук, який раніше працював генеральним директором в “ПАККО Холдинг” – рітейлері і операторі магазинів “Вопак” і “Пакко” в Західній Україні.

“На початку липня 2019 року компанія отримала ліцензію на постачання електроенергії. Згідно з даними сайту StimexEnergy, їх пріоритетними клієнтами в постачанні електроенергії є ТЦ і ТРЦ”, – пише “Інтерфакс-Україна”.

При цьому, засновником ТОВ “НЕК” є ТОВ “Агентство інвестиційного менеджменту”, президентом якого вказаний колишній глава “Регіональної газопостачальної компанії” Дмитра Фірташа Олександр Притика.

“Мрія пана Геруса здійснилася – імпорт електроенергії з Росії пішов. Мій законопроект про можливість його заборони підтримано нарешті комітетом. Пан Герус утримався. Коли він дійде до зали – питання до монокоаліціі!”,написав екс-міністр ЖКГ, нардеп від “Батьківщини” Олексій Кучеренко у Фейсбуці.

Нагадаємо, Україна закуповувала електроенергію в Росії з жовтня 2019 по березень 2020 року. Загалом було імпортовано понад 1 млрд кВт.год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються в 3 млрд грн.

За даними ТСК Верховної ради, саме імпорт з Росії став основною причиною найбільшої за роки незалежності кризи на енергоринку.

В кінці листопада 2020 року нардеп Михайло Бондар подав поправку про продовження заборони на російський імпорт до 31 грудня 2021 року.

Народна депутатка Ганна Скороход свого часу заявила, що експредставник президента Володимира Зеленського в Кабінеті міністрів Андрій Герус отримав хабара за внесення поправки щодо імпорту російської електроенергії.

як заявив заступник голови комітету ВР з питань енергетики і комунальних послуг Олексій Кучеренко, відновлення імпорту електроенергії з Росії в нинішніх умовах прирівнюєся до державної зради і завдає непоправимої шкоди українській генерації і вугільній галузі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE