Politerno > Україна і світ > СБУ хотіло менших санкцій проти Медведчука – ЗМІ

СБУ хотіло менших санкцій проти Медведчука – ЗМІ

  • 21 Лютого, 2021
  • 631 Переглядів
  • 0

Служба безпеки намагалася пом’якшити санкції, введені РНБО проти 8 фізосіб, включаючи Віктора Медведчука, та проти 19 компаній. В СБУ це заперечують.

Про це повідомляє ZN.UA.

Видання пише, що незважаючи на спроби керівництва СБУ пом’якшити санкційний удар, Рада національної безпеки і оборони України ввела більш жорсткий варіант документу з розширеним переліком обмежень.

Згідно з пропозиціями СБУ, винесеним на засідання РНБО 19 лютого, передбачалося введення лише п’яти видів санкцій:

  • блокування активів – тимчасове обмеження права людини користуватися і розпоряджатися належним їй майном;

  • обмеження торгових операцій;

  • призупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань;

  • анулювання або призупинення ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;

  • повна заборона заходу іноземних невійськових суден і військових кораблів у територіальне море України, її внутрішні води, порти.

Однак секретар РНБО Олексій Данилов запропонував з голосу додатково 7 обмежень до 5. Під час голосування було озвучено пропозицію затвердити остаточне рішення про застосування додаткових санкцій. В результаті було додано ще 7 позицій:

  • обмеження, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України;

  • запобігання виведенню капіталів за межі України;

  • заборона участі в приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави і особами, які прямо або побічно контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;

  • заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;

  • припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави або вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

  • заборона передачі технологій, прав на об’єкти інтелектуальної власності;

  • інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим законом.

У пресслужбі СБУ в коментарі УП наголосили, що дані, опубліковані “Дзеркалом тижня”, не відповідають дійсності.

“Інформація з посиланням на непідтверджені джерела щодо того, що “керівництво СБУ намагалось пом’ягшити санкції проти Медведчука та пов’язаних з ним осіб” не відповідає дійсності. Рішення РНБО про введення нових санкцій ґрунтується на матеріалах СБУ зокрема”, – зазначили у Службі.

Нагадаємо, цього тижня Рада безпеки і оборони України ввела санкції проти Медведчука за фінансування терористичної діяльності на Донбасі. При цьому під санкції потрапляє все його майно.

Крім того, у державну власність мають тепер повернути частину нафтопроводу “Самара – Західний напрямок”, який експлуатує компанія, пов’язана з Медведчуком. Також під санкції потрапила його дружина Оксана Марченко. За офіційними даними, вона володіє нафтопереробним заводом в Ростовській області (Російська Федерація), який постачає паливо на окупований Донбас.

Дружина одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука Оксана Марченко, проти якої 19 лютого ввели санкції, заявила, що вступає у партію “Опозиційна платформа – За життя”.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков назвав “тривожною” інформацію” щодо рішення Ради нацбезпеки і оборони України про санкції проти нардепа Віктора Медведчука.

Сполучені Штати висловили підтримку санкціям відносно Віктора Медведчука, при цьому нагадали, що Вашингтон запровадив обмеження проти нього ще до 2014 року.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE