Politerno > Україна і світ > РНБО ВВЕЛА САНКЦІЇ ПРОТИ МЕДВЕДЧУКА ТА МАРЧЕНКО ЗА ФІНАНСУВАННЯ ТЕРОРИЗМУ

РНБО ВВЕЛА САНКЦІЇ ПРОТИ МЕДВЕДЧУКА ТА МАРЧЕНКО ЗА ФІНАНСУВАННЯ ТЕРОРИЗМУ

  • 19 Лютого, 2021
  • 1913 Переглядів
  • 0

Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції проти 8 осіб і 19 компаній, зокрема нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, його дружину Оксану Марченко та її подругу Наталю Лавренюк, яку вважають цивільною дружиною нардепа Тараса Козака.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій  Данілов на брифінгу.

Загалом санкції запроваджено на 3 роки до 8 фізосіб і 19 юросіб. Президент підпише відповідний указ.

Санкції застосовано до 3 громадян України та 5 громадян Російської Федерації:

  • Вацьковський Костянтин Борисович, громадянин Росії;

  • Домченко Віталій Валерійович, громадянин РФ;

  • Лавренюк Наталія Миколаївна, громадянка України

  • Лісогор Сергій Вікторович, громадянин РФ,

  • Марченко Оксана Михайлівна, громадянка України;

  • Маслюк Олександр Миколайович, громадянин РФ,

  • Медведчук Віктор Володимирович, громадянин України;

  • Попов Михайло Юрійович, громадянин Росії.

Також під санкції потрапили компанії, зареєстровані на території РФ, у Молдові та інших країнах.

Санкції накладено і на компанії, що володіли 5 літаками, які здійснювали прямі польоти з Києва на Москву, І на літаки, і на їхніх власників, і на компанії, які обслуговували ці літаки. Усі ці компанії іноземні – частина з них зареєстрована в Молдові, частина у Португалії, сказав секретар РНБО.

Данілов уточнив, що “санкції вводяться на все майно, яке є у пана Медведчука”.

На запитання про долю телеканалу “1+1”, частиною якого володіє Марченко, секретар РНБО сказав, що канал буде далі працювати, але тією частиною майна неможливо буде користуватися.

Данілов пояснив: санкції застосовано, бо Служба безпеки веде кримінальне провадження за ст. 258 ч. 5 щодо фінансування тероризму.

“СБУ веде кримінальне провадження за статтею 258 ч. 5 – це фінансування тероризму. Відповідно по цій статті до пані Марченко, до всіх відповідних осіб і пана Медведчука застосовані санкції – це фінансування тероризму”, – зазначив Данілов.

Він додав, що українська влада продовжуватиме діяти у цьому напрямку.

За словами Данілова, “з 1991 року якщо хтось в українського народу, української держави щось поцупив, то він має покласти це на місце”. Секретар РНБО наголосив, що “немає значення, чи прикривається він депутатським мандатом, чи має якісь інші преференції”.

“Ми не збираємося зупинятися на цих речах. Якщо держава Україна втратила свої активи безпідставно, то все це буде переглядатися, і відповідні рішення РНБО будуть прийняті”, – додав Данілов.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – “112 Україна”, NewsOne, ZIK.

Президент Володимир Зеленський заявив, що санкції проти телеканалів «112 Україна», Zik, NewsOne та Тараса Козака були введені після фіксації конкретних підстав та їх обговорення.

В Євросоюзі у неофіційній реакції схвально поставилися до запроваджених РНБО санкцій проти телеканалів Віктора Медведчука – “112 Україна”, NewsOne та ZIK. Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі засуджують санкції президента України проти телеканалів з орбіти кума Путіна нардепа “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука.

У свою чергу міністр культури та науки колишній гендиректор каналу “1+1” Олександр Ткаченко у своєму Telegram повідомив, що медіахолдинг, проти якого було запроваджено санкції РНБО, давно перетворився на  іноземну пропагандистську машину, яку опосередковано фінансував агресор.

Як повідомила у блозі на “УП” виконавча директорка і член правління ЦПК Дар’я Каленюк, зв’язок нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака з терористами “ЛДНР” і постачанням вугілля з ОРДЛО тягнеться з 2014 року.

4 лютого у Києві на вулиці Жилянській біля будівлі телеканалу “НАШ” відбулася сутичка між активістами і правоохоронцями, молодики вимагають закриття телеканалу.

На з’їзді партії “Опозиційна платформа – За життя” прийнято рішення ініціювати процедуру імпічменту президента Володимира Зеленського через санкції проти нардепа Тараса Козака та блокування “трьох провідних незалежних українських телевізійних каналів” – “112 Україна”, NewsOne і ZIK.

Також стало відомо, що 4 лютого 2021 року до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшло два позови громадян, які оспорюють указ президента “Про рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським посли країн “Великої сімки” підтримали закриття каналів “112 Україна”, NewsOne і ZIK.

5 лютого у Верховній Раді між нардепами виник конфлікт через пропозицію не пропускати до парламенту працівників NewsOne, “112” і Zik.

Під час Київського безпекового форуму 5 лютого секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що в Україні триває шпигунська війна, а російська агентурна мережа на території нашої країни “просто божевільна”.

Президент Володимир Зеленський дорікнув експрезиденту Петру Порошенку за те, що останнім часом на його телеканалах агентів Кремля “показують частіше, ніж рекламу нового масла “Рошен”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE