Politerno > Україна і світ > У Гриніва і КМІС порахували, що Порошенко наздоганяє Зеленського, а “ЄС” – перша серед партій

У Гриніва і КМІС порахували, що Порошенко наздоганяє Зеленського, а “ЄС” – перша серед партій

  • 19 Лютого, 2021
  • 941 Переглядів
  • 0

За президента Володимира Зеленського готові проголосували 25,6% тих, хто визначився з кандидатом і піде на вибори, а “Європейська солідарність” посідає перше місце серед партій.

Про це свідчить спільне опитування, яке провели СОЦИС та КМІС з 11 по 16 лютого 2021 року. Як відомо, “Социс” курирує багатолытный політтехнолог Петра Порошенка Ігор Гринів. 

Основним конкурентом Зеленського залишається лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко (19,4% тих, хто визначився і піде на вибори). 

За лідерку “Батьківщини” Юлію Тимошенко готові віддати голоси 11,7%, за співголову фракції “ОПЗЖ” Юрія Бойка – 11,1%, за голову партії “Сила і честь” Ігоря Смешка – 8,2%, за екс-прем’єра Володимира Гройсмана – 5,5%, за лідера “Радикальної партії” Олега Ляшка – 3,8%.

За спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова – 3,5%, за нардепа від “ОПЗЖ” Віктора Медведчука – 3,5%, за блогера Анатолія Шарія – 2,6%, за мера Києва Віталія Кличка – 1,3%.

Інші кандидати мають підтримку менше 1% голосів.

Також соціологи зазначають, що на лідерській позиції серед партій закріпилася “Європейська Солідарність”.

Якби парламентські вибори відбувалися найближчої неділі, за “Євросолідарність” готові проголосувати 19,2% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

Інші партії: ОПЗЖ –17,8%, партія “Слуга Народу” – 17,6%, ВО “Батьківщина” – 11,4%, “Сила і Честь– 8,5%, “Українська стратегія Гройсмана” – 5,3%, Радикальна партія Олега Ляшка 4,8%, ВО “Свобода” 3,4%, Партія Шарія – 2,9%, “Голос” – 2,8%, “За мабутнє” – 2,7%.

Це вже не перше соціологічне дослідження КМІС, в якому фіксується вихід на перше місце в партійному рейтингу “Європейської Солідарності”. Цю тенденцію зафіксувало також опитування, проведене 5-7 лютого 2021 року. Практично одночасно подібний результат показало опитування дослідницького агентства InfoSapiens (ребрендинг відомої GfK Україна). “Європейська Солідарність” у порівнянні з результатами дострокових парламентських виборів 2019 року збільшила підтримку фактично в 2,5 рази, натомість підтримка “Слуги Народу” впала майже в 2,5 раза.

Дослідження тривало з 11 по 16 лютого. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 3000 респондентів від 18 років у всіх областях України, окрім анексованого Криму і окупованого Донбасу. Статистична похибка вибірки не перевищує 1,8%.

Слід зазначити, що у листопаді та січні у журналістів та експертів виникали питання щодо якості досліджень, проведених КМІС, зокрема щодо рейтингів політиків та партій, які різнились з опитуваннями інших авторитетних соціологів.

ЗМІ пов’язували такі результати з замовниками, якими в листопаді були політологи з орбіти нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Самі соціологи пояснюють результати тим, що список для заміру подавався замовником, однак його самого не називають, посилаючись на угоду про нерозголошення.

Нагадаємо, щ15 лютого КМІС повідомив, що якби президентські вибори відбулися на початку лютого 2021 року за Володимира Зеленського проголосували б 16,2% серед усіх респондентів і 22,7% серед тих, хто визначився з вибором. На другому місці опинився б П. Порошенко – 13,1% серед усіх респондентів і 18,3% серед тих, хто визначився.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE