Politerno > Україна і світ > Низка країн тимчасово зупинили використання вакцини AstraZeneca

Низка країн тимчасово зупинили використання вакцини AstraZeneca

  • 15 Березня, 2021
  • 2276 Переглядів
  • 0

Німеччина, Італія, Іспанія, Франція, Ірландія, Данія, Норвегія, Болгарія, Ісландія, Таїланд та Нідерланди призупиняють використання вакцини від коронавірусу, розробленої Університетом Оксфорду та компанією AstraZeneca.

Про це заявили міністерство охорони здоров’я Німеччина, президент Франції Емануель Макрон і агентсво з ліків Італії, пишуть ВВС Україна, Spiegel і Reuters.

Франція і Італія зробили відповідні заяви після рішення Німеччини.

Федеральне міністерство охорони здоров’я Німеччини оголосило, що тимчасово зупиняє використання вакцини AstraZeneca за рекомендацією Інституту Пауля Ерліха (PEI).

Експерти Інституту дійшли висновку, що у зв’язку з повідомленнями про розвиток тромбів у деяких людей після вакцинації необхідні додаткові дослідження.

Перед цим вже низка європейських країн призупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca після утворення тромбів у деяких щеплених пацієнтів у Данії. На цей час не доведено, що ці випадки пов’язані з вакцинацією.

Європейське агентство з лікарських засобів заявило, що вакцину AstraZeneca проти коронавірусу можна продовжувати використовувати і під час розслідування, та що кількість випадків тромбоемболічних ситуацій серед вакцинованих людей – не більша, ніж серед населення загалом.

Міністр охорони здоров’я Німеччини спершу заявляв, що країна не планує призупиняти використання вакцини на час розслідування.

Раніше схожі рішення ухвалили Ірландія, Данія, Норвегія, Болгарія, Ісландія, Таїланд та Нідерланди через повідомлення про можливі проблеми зі згортання крові, а саме утворення тромбів.

Чи є ризик тромбозу?

Щеплення принаймні однією дозою AstraZeneca отримали близько 17 мільйонів людей у Європейському Союзі та у Великій Британії.

При цьому виявили менше ніж 40 випадків утворення тромбів у людей, які отримали вакцину.

Ці випадки дали підстави урядам кількох країн призупинити вакцинацію AstraZeneca.

Уряд Нідерландів заявив, що вирішив зробити паузу у щепленнях після повідомлень з Данії та Норвегії про можливі серйозні побічні ефекти.

“Ми не можемо допустити жодних сумнівів щодо вакцини”, – сказав міністр охорони здоров’я Нідерландів Уго де Йонге.

Країна замовила 12 мільйонів доз AstraZeneca.

Нагадаємо, у лютому прем’єр-міністри декількох федеральних земель Німеччини закликали зробити вакцину AstraZeneca доступною для усіх охочих через те, що у пріоритетних групах від неї забагато відмов.

23 лютого в Україну прибула перша партія вакцини AstraZeneca (500 тисяч доз), яку 21 лютого відвантажили в Індії.

Протягом перших двох днів вакцинації проти коронавірусної хвороби щеплення зробили 1 338 особам у різних регіонах України, більшість із них чоловіки.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE