Politerno > Україна і світ > Викрито незаконну ПВК, яку організували екснардеп Семенченко та “агент” НАБУ Шевченко, – СБУ. ВІДЕО – ФОТО

Викрито незаконну ПВК, яку організували екснардеп Семенченко та “агент” НАБУ Шевченко, – СБУ. ВІДЕО – ФОТО

  • 24 Березня, 2021
  • 1340 Переглядів
  • 0

Служба безпеки України викрила та припинила діяльність воєнізованого збройного формування, так званої “приватної військової компанії”, організаторами якої називає екснардепа Семена Семенченка і так званого агента НАБУ Євгена Шевченка.

Про це повідомляє СБУ.

Зазначається, що діяльність компанії була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, в т.ч. проти основ національної безпеки.

За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій.

Підготовка членів “ПВК” відбувалась на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області – там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, навики військових бойових дій. Також частина членів військової компанії навчалася у центрах підготовки за кордоном.

Матеріали справи свідчать, що контроль та координацію діяльності злочинної організації здійснювали 15 громадян України. Вони, зокрема, вербували її потенційних учасників, надаючи перевагу колишнім військовим і правоохоронцям з досвідом участі у бойових діях.

Окремо слідчими отримано дані про участь фігурантів справи в укладанні контрактів між “ПВК” та представниками різноманітних організацій країн Близького Сходу. Також зафіксовано пропозиції організувати поставки зброї до цих країн.

За даними слідства, організаторами були колишній народний депутат Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкому загалу, як “позаштатний агент НАБУ”.

“Окрім цього, за версією слідства, Семенченко та Шевченко є можливими організаторами та учасниками протиправної схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами”, – сказано у повідомленні.

Співробітники СБУ провели близько 80 обшуків за адресами офісного приміщення, місць проживання, тимчасового перебування та тренування фігурантів справи у столиці, Київській і Донецькій областях.

Правоохоронці заявляють, що вилучили:

– близько 5500 набоїв різного калібру;
– сім реактивних протитанкових гранат РПГ-26;
– чотири підствольних гранатомета;
– ручний кулемет Калашникова;
– дві автоматичні гвинтівки;
– три пістолети і три автомати Калашникова АКС і АКС-74;
– сім помпових рушниць;
– 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5);
– 16 запалів УЗРГМ і шість тротилових шашок, пластид;
– пристрій для забезпечення конфіденційних переговорів.

СБУ повідомила “Українській правді”, що станом на зараз нікого не затримали.


Шевченко в коментарі до повідомлення журналіста про обшуки у Facebook, відповідаючи на питання, в чому його підозрюють, написав, що в створенні не передбаченого законами України збройного формування, і пояснив: “Мова йде про події 2018 року, коли ми разом з ветеранами планували створити охоронну компанію для виконання контрактів з безпеки (охорона об’єктів та супроводження конвоїв) Держдепу США в Сирії і Афганістані”.

Він додав, що оскільки в кінці 2018-го 45-й президент США Дональд Трамп заявив про виведення контингенту і зменшення присутності в цих країнах, плани українських ветеранів не були реалізовані.

“Але звинувачують в тому, що просто смішно: “Підготовка та вчинення дій по дестабілізації суспільно-політичної обстановки на території України, нападів на підприємства, залякування населення, провокації воєнного конфлікту… Зараз адвокати вивчають підозру і згодом я надам більш детальну інформацію”, – розповів Шевченко.

Тут Семенченко у 2019 році разповідає про базу:


У тексті Ліга.новини “Війни майбутнього. Як влаштований світ приватних військових компаній та хто з них найсильніший” згадується, що в 2019 році Семенченко розповів, що створив компанію міжнародної безпеки, зареєстровану в США, з представництвом в Україні.

“Ми займаємося, наприклад, забезпеченням безпеки для неурядових та міжнародних організацій в зонах підвищеного ризику: навчанням місцевих правоохоронних органів і представників влади”, – розповів він.
Разом з тим, інформації про його компанію або її діяльность у відкритих джерелах практично немає.

Влітку 2020-го Шевченко був одним із перших, хто повідомив про нібито зірвану після наради в Офісі президента спецоперацію із затримання найманців ПВК Вагнера.

Зараз фільм про спецоперацію знімає The Bellingcat – міжнародна група журналістів-розслідувачів. Минулого тижня її керівник Христо Грозєв зустрічався із Шевченком у Києві.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE