Politerno > Україна і світ > Понад 70% українців вважають, що коронавірус був створений штучно, – “Рейтинг”

Понад 70% українців вважають, що коронавірус був створений штучно, – “Рейтинг”

  • 25 Березня, 2021
  • 925 Переглядів
  • 0

“Штучно створеним” коронавірус SARS-CoV-2 вважають 71% опитаних жителів України. До того ж більшість тих, хто дотримується такої думки, вірять у конспірологічну теорію.

Про це свідчать дані опитування Соціологічної групи “Рейтинг“.

Так, 71% вважають, що коронавірус – це штучно створений вірус, а 19% – виник природним шляхом.

Серед тих, хто вважає вірус штучно створеним, відносна більшість вважає, що його створили внаслідок наукового експерименту (31%), як бактеріологічну зброю (27%), з метою зменшення кількості населення (40%).

Ще 17% – з метою створення економічної кризи, 16% – з метою заробітку на вакцині, 12% – для контролю над людьми.

За рік зросла кількість тих, хто не погоджується з думкою, що коронавірус не страшніший ніж звичайний грип (з 54% до 59%). Одночасно зросла і кількість тих, хто дотримується протилежної думки (з 32 до 39%).

За останні два місяці зросла кількість тих, хто думають, що перехворіли на COVID-19 (з 16 до 24%). Останніх найбільше серед респондентів середнього віку, на Заході і в Центрі країни. 

Серед тих, хто вважає, що хворів, половина мали позитивний тест на коронавірус, майже стільки ж мали симптоми але не робили тест. Серед тих, хто переніс COVID-19, 42% мали легкий перебіг хвороби, 45% – середній і 13% – важкий. 

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1500 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing –телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%. Терміни проведення: 18-19 березня 2021 р. Проєкт здійснено на замовлення Форуму здоров’я Зоряни Скалецької.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE