Politerno > Україна і світ > ПВК, яка не працювала ні дня: Шевченко пов’язує підозру з бажанням дискредитувати “вагнергейт”

ПВК, яка не працювала ні дня: Шевченко пов’язує підозру з бажанням дискредитувати “вагнергейт”

  • 25 Березня, 2021
  • 755 Переглядів
  • 0

Грозєв і Шевченко

Агент НАБУ Євген Шевченко дав інтерв’ю для фільму Bellingcat Христо Грозєва щодо зриву спецоперації із затримання “вагнерівців” і через деякий час до нього прийшли з обшуком співробітники СБУ.

Про це Шевченко розповів в інтерв’ю Цензор.НЕТ.

“Зараз, зіставивши факти, я пов’язую це насамперед з бажанням дискредитувати Вагнергейт. Як відомо, я дав інтерв’ю журналісту Bellingcat Христо Грозєву для його фільму, і тут такий дивний збіг до мене прилетів”, – зазначив агент НАБУ.

За його словами, в постанові на обшук у нього вдома було зазначено, що шукають товари військового призначення.

“Слідчий говорив, що вони шукають у мене клістрони – це компоненти зенітно-ракетних комплексів С-300. Потім я дізнався, що також обшуки були проведені на держпідприємстві “Укроборонсервіс”, куди вчора компанія відвантажила два комплекти клістронів і ці клістрони були вилучені. Також обшуки були проведені у колишнього заступника директора “Укроборонпрому” генерала Стеценка, у головного інженера “Укроборонсервісу”, – розповів Шевченко.

Водночас він зазначив, що підозру йому висунули зовсім за іншими епізодами.

“Цитую: “Слідчий повідомив про підозру Шевченку Євгену Сергійовичу про те, що він підозрюється в створенні непередбачуванного законами України збройного формування, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, а також в участі у діяльності непередбачуваного законами України збройного формування, тобто вчинення злочину, передбаченого статтею ч. 2ст.28, ч.2 ст.260 ККУ”, – додав Шевченко.

Шевченко стверджує, що планував запустити охоронну компанію три роки тому, однак ідея так і не була реалізована.

“Підозра стосується створення охоронної компанії, яку ми із Семеном (Семенченком. – Ред.) планували запустити три роки тому для роботи за контрактами з Держдепом США щодо охорони об’єктів у Сирії й Афганістані, але ця ідея не була реалізована. Восени 2018 року в нас було кілька зустрічей – в Іраку, в Афганістані, зокрема в Посольстві США в Багдаді з представниками ФБР і ЦРУ, і спочатку все йшло добре. Але вже через місяць, у грудні 2018-го, Трамп заявив, що він виводить контингент і зменшує присутність США в Сирії та Афганістані, після чого американці повідомили, що у зв’язку з цим наше питання не на часі”, – пояснив Шевченко.

Агент НАБУ наголосив, що ПВК не працювала жодного дня, бо не отримала жодного контракту на охорону об’єктів.

“Спочатку ми домовилися, що буде два інвестори в цій компанії, щоб навчити людей, купити амуніцію для охоронної компанії – це я і громадянин Казахстану Сергій Борисенко. Я сказав Семену, що я готовий інвестувати, але тільки за наявності цього договору, коли я, як інвестор, буду розуміти, що мої інвестиції захищені і перша розмова зі мною на цю тему відбулася в серпні 2018-го. І на той момент Семен уже відправляв людей на навчання в Польщу в навчальний центр, який має міжнародну сертифікацію і не перший рік функціонує. І, що цікаво, в цьому ж центрі також проходили навчання спецпідрозділу нашої Нацполіції. Семен був упевнений, що в найближчому майбутньому він зможе отримати контракти в країнах Близького Сходу, де працюють американці і де у них великі замовлення на послуги охоронних компаній. Але особисто я в цих умовах не наважився ризикувати грошима, і сказав, що виконаю свої зобов’язання тільки після підписання контракту на охорону. Однак, наскільки я зрозумів, саме Борисенко на той момент вже інвестував у навчання хлопців і робив це на свій страх і ризик – він забезпечив фінансування, і Семен набрав групу добровольців з-поміж ветеранів для навчання в Польщі, в центр, який має міжнародну сертифікацію охоронних компаній, яку приймають американці”, – розповів Шевченко.

Пізніше бізнесмен заявив, що його нібито “кинули” і почав вимагати гроші назад.

“Курс навчання в цій академії коштує приблизно 4-5 тис. доларів, а Семен відправив туди майже 120 осіб. Тобто пів мільйона доларів пішло лише на навчання людей – великі гроші”, – додав агент НАБУ.

Пізніше, розповідає Шевченко, Борисенко написав заяву в СБУ, що нібито Семенченко, Шевченко, а також інший колишній комбат батальйону НГУ “Донбас” Анатолій Виногродський і Сергій Якимович, які також брали активну участь у проєкті охоронної компанії, шахрайським способом нібито видурили з нього мільйон доларів.

“Я був таким же інвестором, як і Борисенко, але не вливав свої фінанси в проєкт доти, оскільки не бачив можливості укласти цей договір. І я відійшов від цієї ситуації в грудні 2018-го. Ніколи не бачив жодних контрактів, договорів, акцій. Фінансові взаємовідносини, а також оплати за навчання та інші витрати мене ніколи не стосувалися – гроші Семен отримував від Борисенка на ті статті витрат, які вони самі між собою погоджували і до чого я ніколи не мав жодного стосунку”, – пояснив Шевченко.

Через пів року, влітку 2019-го, Борисенко написав агенту НАБУ Шевченко СМС: “Ви мене кинули разом із Семенченком – ви аферисти!”.

“Я йому відразу зателефонував і сказав: “Чого ти мені смски пишеш? Якщо у тебе є до мене питання і претензії – давай зустрінемося, обговоримо. Ти ж чудово знаєш, що я жодного долара твого не взяв і що у мене не було ніяких намірів, і що Семен взагалі запросив мене як інвестора вже після того, як ви з ним затіяли всю цю тему. І якщо хочеш, то я готовий пройти поліграф у твоїй присутності – мені нема чого приховувати”. Але він від моєї пропозиції відмовився, тому як насправді звичайно ж все знає – фінансовим директором у цій охоронній компанії був його син. Тобто Борисенко давав гроші, а його син, будучи фінансовим директором компанії, контролював, на що вони витрачалися. І Сергій чудово знає, що я ніколи не мав стосунку до його грошей”, – пояснив Шевченко.

“Одного разу Борисенко поїхав до Казахстану на місяць, а там якісь платежі (ймовірно, за навчання в Польщі) потрібно було закривати. І Борисенко попросив, щоб я прийняв гроші від нього на свою картку і передав їх Семену. Всього було чотири платежі на загальну суму 95 тисяч доларів, але він точно знає, що ці гроші я після отримання відразу передавав Семену. Але в тій розмові Борисенко мені сказав: “Якщо ти мені повернеш 95 тисяч доларів, то до тебе питань не буде”. Я йому кажу: “Ти чудово знаєш, що я ці гроші передав на твоє ж прохання Семену, чому я їх маю тобі повертати?” – зрозумілої відповіді я від нього так і не отримав і історія на час затихла, поки приблизно пів року тому він не похвалився одній людині, з якою я знайомий, що він “забашляв” працівникам СБУ, щоб ті почали кошмарити Семенченка та його оточення, щоб повернути свої гроші. … У Борисенка були підстави висувати претензії Семену – це їхні фінансові взаємовідносини. І я не розумію, які підстави звинувачувати мене в шахрайстві? Він тоді ще озвучував мені, що “мільйон доларів дав Семену, хочу його отримати назад”. Я поставив питання – “Я тут до чого? Я вас не знайомив, не укладав між вами угоду, не знаю деталей вашої угоди і як ви розійшлися – розбирайтеся між собою самі”, – розповідає агент НАБУ.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE