Politerno > Україна і світ > Нова партія позашляховиків HMMWV для ЗСУ прибула в Україну

Нова партія позашляховиків HMMWV для ЗСУ прибула в Україну

  • 26 Березня, 2021
  • 1303 Переглядів
  • 0

США поставили до України партію високомобільних багатоцільових колісних транспортних засобів HMMWV.

Про це повідомило одеське видання «Думская».

За інформацією видання, суховантаж Ocean Glory привіз з Чарлстона США до України 350 тонн військового спорядження, у тому чилі 35 позашляховиків HMMWV.

Суховантаж Ocean Glory спеціалізується на військових перевезеннях. Побудований в 2015 році, довжина 171 метр, ширина 25 метрів, дедвейт близько 20 тисяч тонн.

Як і попередня передача, що відбувалась у січні 2021 року, США передають техніку в рамках Ініціативи сприяння безпеці України.

Попередня партія складалась з броньований позашляховиків нового виробництва.

Місяць тому США у рамках безоплатної допомоги передала 29 багатоцільових позашляховиків HMMWV Албанії (член НАТО з 2009 року). Загалом, збройні сили Албанії мають отримати 248 HMMWV від США зі зберігання як надлишкове майно.

З початком міжнародної підтримки кількість переданих українським збройним силам від США позашляховиків HMMWV перевалило за три сотні одиниць. Окрім базових автомобілів Humvee Збройні Сили України отримали також броньовані та санітарні модифікації. 

Варто додати, що з початку збройної агресії РФ, Сполученні Штати послідовно допомагають ЗСУ. Загалом з 2014 року США надали Україні різного роду допомоги у сфері безпеки на загальну суму у $1,6 млрд.

Так, мова йде про постачання сучасного медичного обладнання, броньовані автомобілі підвищеної прохідності HMMWV та запчастини до них, багатодіапазонні радіостанції Harris, патрульні катери класу “Айленд” (Island), ПТРК третього покоління Javelin, прилади нічного бачення, аптечки, лабораторію для оперативного аналізу хімічних речовин, обладнання для розмінування, радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36 й AN/TPQ-48, тактичне спорядження, комплекти літньої та зимової камуфльованої форми одягу, бронежилети та кевларові шоломи, а також багато іншого.

Довідково: «Hummer» – марка зародилася в результаті конверсії американського армійського позашляховика HMMWV M998 (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), скорочено «Ха́мви» (англ. HUMVEE).

Автомобіль володіє високою прохідністю, придатний до транспортування і десантування.

Розробкою позашляховика займалася північноамериканська компанія AM General. Початок проекту HMMWV було зроблено в 1979 році. Метою проекту була розробка автомобіля, повністю відповідного чималим армійським вимогам.

У 1981 році, «Хамві» був прийнятий на озброєння США, і став всесвітньо відомим після участі у війні у Перській затоці проти Іраку. Сьогодні «Хамві» стоїть на озброєнні більше 40 країн світу, і виробляється в різних модифікаціях, що робить його справді багатоцільовим військовим транспортом.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE