Politerno > Україна і світ > Реформам та боротьбі з корупцією в Україні протидіють Росія і олігархи: про що розмовляли Зеленський та Блінкен

Реформам та боротьбі з корупцією в Україні протидіють Росія і олігархи: про що розмовляли Зеленський та Блінкен

  • 6 Травня, 2021
  • 712 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський обговорив з держсекретарем США Ентоні Блінкеном питання Донбасу, “Північного потоку-2” та реформ в Україні.

 “Це наша перша зустріч, хоча є відчуття, що вона не перша, тому що я вражений, що команда (Блінкена – ред.) прекрасно орієнтується в тому, що у нас відбувається, прекрасно знає усі деталі.

Вони прекрасно знають ситуацію на Донбасі… Ми обговорили питання не лише окупації наших територій, незаконної анексії Криму Російською Федерацією, ми обговорили питання “Північного потоку – 2″, це для нас дуже чутливе питання. Також ми обговорили питання реформ в Україні – що нам вдалося, де ми ще на шляху. В цілому – зустріч змістовна, ми вважаємо, що це буде фундаментальний рік відносин між Україною та США”, – зазначив Зеленський під час брифінгу після спільної зустрічі

Держсекретар похвалив Україну за низку реформ, серед яких – земельна реформа й закон про парламентську недоторканність.

“Ми обговорили дипломатії, Мінський процес та зобов’язання, які були висловлені в рамках цієї угоди.

Ми також детально обговорили питання реформ і наскільки вони важливі. Ми говорили про важливість продовження роботи в напрямку корпоративного урядування, про реформи судової влади, яким чином обираються судді. Ми обговорили ту роботу, яку Рада провела щодо реформ СБУ, закон у першому читанні вже пройшов.

Залишаються значні виклики, але й проводиться значний прогрес – земельна реформа, новий закон, який стосується незаконних доходів, новий закон про парламентську недоторканність – це все дуже важливе.

Останнє, що хочу сказати, ми чули, що український народ хоче бачити не лише ухвалення законів, а й їх виконання, що включає й боротьбу з корупцією”, – зазначив Блінкен.

Також Блінкен наголосив на важливості боротьби з корупцією для подальшого просування реформ в Україні.

“Ми обговорили питання євроатлантичного шляху України, а також ту роботу, яку проводить країна для просування реформ і викорінення корупції. Ми говорили про реформи та реформування інституцій. Є дуже багато сил, які виступають проти реформ і боротьби з корупцією. До них належать зовнішні сили, такі як Росію, та внутрішні – олігархи та потужні особи, які переслідують власні інтереси незаконними методами”, – сказав Блінкен.

“Боротьба із корупцією є одним з найважливіших питань для українського народу та вирішальним для покращення його життя. Ми також говорили про питання корпоративного управління, прозорості, цілісності та незалежності антикорупційних органів і реформу судової влади”, – додав він.

На думку Блінкена, Росія продовжує становити військову загрозу на українському кордоні, попри відведення частини особового складу і техніки.

“Загрози залишаються. Росія відвела частину військ, але значна частина залишається на кордоні з Україною. Росія має спроможності за досить короткий час агресивно діяти, якщо вирішить це робити. Ми ретельно спостерігаємо за ситуацією”, – сказав Блінкен.

Він схвально відзначив те, що Україна стримано реагувала на провокації Росії. “Ми зосереджені на цих питаннях, це нещодавно це обговорювалося на зустрічі НАТО, а також Групи семи”, – сказав Блінкен.

Держсекретар підтвердив, що США  розглядають посилення співпраці та допомоги у сфері безпеки для України.

“Ми також обговорили питання дипломатії, Мінський процес і намагаємося знайти можливості сприяння врегулюванню. Однак Росія продовжує відмовлятися від кроків назустріч. Це стосується і Криму, і Донбасу. Важливо відновити в першу чергу контроль над кордонами, територіальну цілісність і суверенітет України в її міжнародно визнаних кордонах”, – сказав Блінкен.

Нагадаємо, у ніч з середи на четвер Блінкен прибув до Києва. За його власними словами, “з прагненням посилити партнерство між Україною і США”. Зранку 6 травня відбулася зустріч Блінкена з голови Верховної Ради Дмитром Разумковим та головами депутатських фракцій. Також була присутня заступниця Блінкена з політичних питань Вікторія Нуланд.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE