Politerno > Україна і світ > У “Дії” можна замінити водійське посвідчення та прописку – Федоров озвучив план діджиталізації на 3 роки

У “Дії” можна замінити водійське посвідчення та прописку – Федоров озвучив план діджиталізації на 3 роки

  • 17 Травня, 2021
  • 702 Переглядів
  • 0

Державний додаток “Дія” запустив функцію заміни посвідчення водія та, для мешканців семи міст, можливості змінити місце реєстрації. 

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров під час “Diia Summit”, якого цитує МВС.

 ” І сьогодні ми презентуємо нові — надзвичайно важливі та зручні послуги для користувачів Дії, які зможуть ще більше відчути зручність від використання цифрових послуг. Для автомобілістів ми запускаємо заміну посвідчення водія через мобільний додаток “Дія”.

“Вже зараз ми запроваджуємо електронну зміну реєстрації місця проживання. З початку ця послуга буде можлива для мешканців міст Київ, Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Маріуполь та Кривий Ріг. А до кінця року — для всієї України”, – зазначив Гончаров.

За словами заступника Авакова, незабаром буде запроваджена можливість доставки посвідчень водія прямо додому. 

Щодо зміни місця реєстрації, то для використання цієї можливості необхідно мати лише ID-паспорт. Зареєструватись у власному житлі можна буде без додаткових погоджень, в іншому випадку – необхідне буде отримання електронного погодження реєстрації від власника житла. 

Зміни будуть проведені протягом доби автоматично. 

Президент Володимир Зеленський заявляє, що в день 30-річчя своєї незалежності Україна увійде в режим paperless: державні органи прийматимуть від громадян документи й довідки в електронному вигляді. 

Віце-прем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, своєю чергою, зазначив, що у 2024 році в Україні планується оцифрувати всі державні послуги, охопити 95% населення доступом до якісного інтернету і навчити 6 мільйонів українців базової цифрової грамотності, а також втричі збільшити обсяг надходжень в ІТ-галузь.

“Більш ніж один мільйон українців цього року отримають доступ до фіксованого оптичного інтернету. Це тисячі об’єктів соціальної інфраструктури – школи, лікарні”, зазначив Федоров.

Президент Володимир Зеленський, відкриваючи форум, сказав, що за останні півроку понад 2 мільйони громадян вперше отримали доступ до 4G, мільйон українців навчились азів цифрової грамотності, а цьогоріч влада прагне забезпечити доступом до фіксованого інтернету 3 тисячі українських сіл, їхні школи, лікарні та бібліотеки.

На форумі представили останні напрацювання діджитал-команди.

Перший заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб зазначив, що для безпечного використання цифрових документів по всій країні з 17 травня у додатку “Дія” запрацював новий сервіс – статичний QR, що допоможе надати цифрові документи готелям та невеликим організаціям.

Комплексна послуга “єМалятко” відтепер стає доступною для мешканців тимчасово окупованих територій. Через “Укрпошту” батьки зможуть отримати оригінал паперового свідоцтва про народження дитини після його замовлення онлайн. 

На порталі запрацювали й нові послуги у сфері будівництва: декларація про готовність об’єкта до експлуатації; дозвіл на виконання будівельних робіт; сертифікат про прийняття об’єкта в експлуатацію; видача будівельного паспорта забудови земельної ділянки.

“Це дуже потужний удар по корупції у цій сфері і вже передостанній крок для того, щоб ми взагалі запустили дозвіл про початок будівельних робіт повністю автоматичним, без славнозвісних чиновників ДАБІ. Вірю, що зможемо це зробити вже цього року. Ми очікуємо на ухвалення відповідного законопроекту в парламенті”, – сказав Вискуб.

Також на порталі “Дія” стає доступною електронна сплата адміністративного збору. Сьогодні вона запускається як пілотний проект у Рівному, Хмельницькому та Одесі, а згодом пошириться на всю територію України.

Також у “Дії” запускається послуга реєстрації речових прав на нерухоме майно онлайн. Зараз вона реалізується в пілотному режимі в Харкові, після чого буде розгорнута на всю країну.

17 травня на порталі “Дія” запускається можливість подачі заявок на отримання пільгового кредиту для внутрішньо переміщених осіб – на 20 років під 3% річних.

Революційною є й можливість автоматичної реєстрації ФОП в Україні. Також стартує комплекс податкових послуг зі сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску для ФОП І-ІІІ груп.

Також запускають електронні місцеві петиції на порталі “ВзаємоДія”.

Нагадаємо, минулого року виник скандал після того, як стало відомо, що API-сервери додатку “Дія” знаходяться на серверах компанії Amazon у Німеччині.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE