Politerno > Україна і світ > “Або нардепи обманюють Зеленського, або він – громадськість”, – Шабунін про ліквідацію ОАСК

“Або нардепи обманюють Зеленського, або він – громадськість”, – Шабунін про ліквідацію ОАСК

  • 19 Травня, 2021
  • 644 Переглядів
  • 0

На засіданні 13 травня до розгляду невідкладного законопроєкту президента №5369 про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва на комітеті Ради з питань правової політики так і не дійшли.

Про це в блозі на Цензор.НЕТ розповів глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

“Голова комітету нардеп від Слуги народу Андрій Костін змодерував засідання комітету так, щоб точно не встигнути розглянути це питання.

Питання ліквідації ОАСК мають розглянути на комітеті 19 травня, однак воно йде аж шостим номером в порядку денному, і є великий ризик, що і цього разу до нього не дійдуть”, – зазначив Шабунін.

За словами глави ЦПК, перед законопроєктом Зеленського про ліквідацію ОАСК Костін поставив, наприклад, такі “актуальні” проєкти:

– Про паспорт громадянина України у формі книжечки.

– Про запобігання героїзації військових злочинців і легалізації нацизму.

“При цьому, йдеться лише про попередній розгляд, після якого депутати мають ще раз зібратись в комітеті для того, щоб можна було винести текст до залу.

І це при тому, що Зеленський визначив цей законопроєкт невідкладним до розгляду.

Виникає логічне запитання, хто нас обманює: чи то президент передумав позбуватися ручного суду, чи то Костін намагається водити навколо пальця Зеленського”, – підкреслив антикорупціонер.

Шабунін зазначив, що критичним є питання голосування законопроєкту про ліквідацію ОАСК в першому читанні і в цілому.

“Законопроєкт надзвичайно простий і не потребує ніяких уточнень.

Два читання – це затягування часу, який дасть голові ОАСК Павлу Вовку понаприймати ще десятки антиукраїнський рішень. Тобто затягування розгляду цього законопроєкту депутатами говорить лише про одне – вони стоять у черзі на вільній касі імені Вовка за потрібними судовими рішеннями. Плівки та розслідування НАБУ щодо Вовка та ОАСК викрили масштаби схем та впливу ОАСКу”, – додав Шабунін.

Шабунін нагадав, що для суддів ОАСК ліквідація суду означає втрату повноважень, однак вони не будуть автоматично звільнені і будуть продовжувати залишатися в судовій системі. Хоча приймати рішень не зможуть, що вже є великою перемогою.

Згідно з Конституцією, судді ОАСК можуть перевестися на роботу в інші суди, якщо успішно пройдуть конкурс. Рішення про переведення прийматиме Вища рада правосуддя, рекомендації повинна дати Вища кваліфікаційна комісія суддів.

“Саме тому без продовження реформи і якісного перезавантаження судової системи, ОАСК і його судді залишатьгося в правосудді”, – підсумував глава ЦПК.

Нагадаємо, після затримання адвоката Юрія Зонтова – рідного брата судді Павла Вовка, який за версією слідства збирався вручити судді $100 тис. за позитивний вердикт, президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді ліквідувати скандальний Окружний адміністративний суд Києва.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE