Politerno > Україна і світ > На хабарі у $100 тис. викрито брата Вовка: під час обшуку у нього знайшли $3,7 млн, 840 тис. євро, антикваріат і документи на ім’я глави ОАСК. ФОТО

На хабарі у $100 тис. викрито брата Вовка: під час обшуку у нього знайшли $3,7 млн, 840 тис. євро, антикваріат і документи на ім’я глави ОАСК. ФОТО

  • 7 Квітня, 2021
  • 721 Переглядів
  • 0

НАБУ і САП викрили “на гарячому” під час одержання хабаря для подальшої його передачі суддям ОАСК рідного брата глави цього суду Павла Вовка. Посередниками віступили два адвоката – їх затримали в порядку ст. 208 КПК України.

“Вирішується питання про повідомлення їм про підозру. За місцем виявлення предмета неправомірної вигоди детективи НАБУ віднайшли предмети, ззовні схожі на антикваріат, документи на ім’я голови ОАСК та його близького родича. Також виявлено великі обсяги іноземної готівки: понад 3,7 млн дол. США, 840 тис. євро, 20 тис. фунтів, 230 тис. грн і 100 шекелів”, – повідомила пресслужба НАБУ.

Як заявив на своїй сторінці в фейсбуці головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, брата Вовка звуть Юрій Зонтов, і він заявив, що є співробітником Служби зовнішньої розвідки.

“Як відомо, рідне прізвище Павла Вовка – Зонтов, Вовк – це прізвище його дружини Світлани, яке він взяв після одруження в 1999 році. А брат залишився Зонтовим, і теж був тісно пов’язаний з правосуддям – він працював адвокатом”, – пояснив він.

За даними джерел Цензор.Нет, Вовк організував глибоко законспіровану систему отримання хабарів. Кожен хабародавець аналізувався, робота йшла тільки зі зрозумілими і відомими людьми, і тільки з великими сумами.

“Павло Вовк особисто не бере участі в передачі грошей – він розуміє, що за ним йде полювання. Працює система посередників, це вони контактують з “клієнтами”, і передають гроші від хабародавця рідному брату”, – зазначив журналіст.

“Вовк неодноразово зривав операції НАБУ з документування його хабарів. Цього разу спрацювала жадібність – справа мала слухатися в ОАСК завтра, терміновість була виправдана ситуацією. І добре знаючи наші правоохоронні органи, Вовк не думав, що НАБУ ризикне передавати цілих 100 000 доларів через ланцюжок посередників, який, здавалося, було неможливо відстежити. Уявіть собі, адже 100 тисяч можна було в процесі передачі і десь втратити. Однак НАБУ вирішило ризикнути такими величезними грошима і при цьому знайшло спосіб знайти свої гроші і встановити передачу Зонтову”, – деталізував Бутусов.

За його словами, Юрій Зонтов зберігає адвокатське свідоцтво, і отриманий хабар повіз на зберігання на квартиру, в якій обладнаний адвокатський офіс. У квартирі три сейфи для документів і цінностей.

“Завдяки роботі в розвідці, Зонтов мав можливість користуватися офіційними прикриттям і статусом державного службовця, організовуючи виїзди в країни, в яких сім’ї так зручно зберігати крадене в Україні”, – додав журналіст.

Згодом Юрій Бутусов на своїй сторінці у фейсбуці написав, що НАБУ виявило таємне сховище готівки глави Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. Конфісковано понад 5 мільйонів доларів. Безпеку Вовка гарантував його брат – заступник начальника управління Служби зовнішньої розвідки України Юрій Зонтов.

“3,7 мільйона доларів, 840 тисяч євро, 20 тисяч фунтів стерлінгів, 230 тисяч гривень, 100 шекелів, а також колекцію старовинного антикварного начиння вилучили детективи НАБУ в таємному сховищі глави Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка!” – зазначив він.

Вовк обладнав секретне сховище готівки на конспіративній квартирі в скромному будинку за адресою Джона Маккейна, 22, на Печерську (колишня вулиця Івана Кудрі).

Квартира оформлена на жінку-адвоката, нею користувалася сім’я Вовка. Заходи безпеки Вовк вживав жорсткі, квартиру вдалося виявити лише в момент передачі хабаря.

Бутусов нагадав, що Національне антикорупційне бюро затримало на передачі хабаря Юрія Зонтова – рідного брата глави Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка (рідне прізвище глави адмінсуду Вовка – Зонтов, він взяв прізвище своєї дружини після шлюбу).

“А тепер невеликий шок. Зонтов є заступником начальника управління Служби зовнішньої розвідки України! Саме Зонтов забезпечував прикриття і безпеку таємних корупційних афер свого брата”, – акцентував журналіст.

“Зонтов був прийнятий на службу в СЗР на високу посаду, але глава СЗР Валерій Кондратюк, призначений на посаду за протекцією голови Офісу Президента Андрія Єрмака, не бачив, що рідний брат Вовка в робочий час займається не державною службою, а сімейними корупційними справами. Зонтов при цьому в порушення закону про держслужбу не зупинив дію свого адвокатського посвідчення, і цього теж ніхто не помітив. Схоже, СЗР не перевіряє діяльність своїх співробітників – ну або навпаки, так було треба?” – цікавиться Бутусов.

“Виникає питання – а чи не було перебування Зонтова на високій посаді в СЗР результатом таємних корупційних домовленостей між главою ОП Єрмаком і главою ОАСК Вовком? Адже не могли ж не знати, кого тримають на такій високій посаді? Хто ж пролобіював? Але ж такий продасть батьківщину і всі її держтаємниці за кілька тисяч доларів…”, – додав журналіст.

“5 квітня заступник начальника управління СЗР Зонтов у службовий час отримав 100 тисяч доларів хабаря, залишив собі 20 тисяч доларів, а 80 тисяч передав на квартиру-сейф свого брата… Як видно, корупціонерами рідні брати Зонтов і Вовк були нахабними і масштабними, а ось розвідники з них – ніякі … Прохання до всіх співробітників СЗР – підкажіть обставини призначення Зонтова, хто його лобіював, чому він так вільно замість служби займався корупцією, хто не перевірив здавання ним адвокатського посвідчення?” – резюмував Бутусов.

Генпрокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що підписала повідомлення про підозру двом адвокатам, затриманим співробітниками НАБУ і САП під час одержання 100 тис. доларів хабаря.

“На жаль, нова резонансна подія. Буквально годину тому я підписала повідомлення про підозру двом горе-ділкам, які називають себе адвокатами. Вони надавали, як їм здавалось, адвокатські послуги, однак на думку детективів НАБУ і прокурорів САП, з якими я цілком згодна, така правова допомога – пряма дорога на лаву підсудних”, – наголошує Венедіктова.

Вона нагадала, що вчора детективи і прокурори затримали в порядку ст. 208 КПК України “на гарячому” двох адвокатів під час одержання 100 тисяч доларів США з метою подальшої передачі цих коштів суддям ОАСК.

“За ці гроші “адвокати” обіцяли ліквідатору товариства допомогти винести “зручне” судове рішення, але вийшло “якось невдобно””, – зауважує Венедіктова.

“В одного з адвокатів, який є братом голови ОАСК, під час проведення слідчих дій були виявлені і вилучені чималі суми грошових коштів:

80 тисяч доларів США (частина неправомірної вигоди);

3 мільйони 700 тисяч доларів США;

840 тисяч євро;

20 тисяч фунтів стерлінгів;

230 тисяч гривень. Коментарів нема. Вони не потрібні”, – підсумувала генпрокурор.

Пізніше пресслужба НАБУ зазначила, що адвокати вже повідомлені про підозру.

“Дії осіб кваліфіковано за ч.4 ст.27, ч.3 ст.369 Кримінального кодексу України. Повідомлення про підозру підписала генеральний прокурор”, – уточнили в НАБУ.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE