Politerno > Україна і світ > Нові записи розмов Медведчука: як йому дістався нафтопровід і до чого тут Порошенко. ВIДЕО

Нові записи розмов Медведчука: як йому дістався нафтопровід і до чого тут Порошенко. ВIДЕО

  • 25 Травня, 2021
  • 1138 Переглядів
  • 0

Журналісти Bihus.Info опублікували другу частину “прослуховування” телефонних переговорів підозрюваного у державній зраді голови політради ОПЗЖ Віктора Медведчука.

Розслідування опубліковано на каналі проєкту в YouTube.

Журналісти розповідають історію отримання Медведчуком української частини нафтопроводу “Самара – Західний напрямок”, причетність до якої Медведчук не раз заперечував.

Цей нафтопровід було побудовано за часів СРСР, а з набуттям Україною незалежності – націоналізовано. У 90-ті роки труба стала частиною російської корпорації “Транснефть”. З 2011-го українські суди скасовують передачу труби РФ і повертають її у власність України, але в 2015-му році труба опиняється у власності зареєстрованого в Швейцарії ТОВ “ПрикарпатЗахідтранс”, пов’язаного з Медведчуком.

Перший запис про “трубу” з тих, які є в Bihus.Info, датовано лютим 2015 року. Голос, схожий на Медведчука, говорить про цей нафтопровід ймовірно з головою “Транснафти”, у якої трубу майже відібрали – Миколою Токарєвим.

Медведчук каже, що питання “труби” “контролює особисто він”. Хто “він”, не уточнюється. Наступного дня, 26 лютого 2015 року, Медведчук знову розмовляє з Токарєвим і анонсує візит до Москви щодо “труби”: “Я обов’язково зайду, ми там поговоримо, тому що я вчора знову там зустрічався з головним нашим, так. Ну. Там вже є конкретика певна”, – говорить він.

17 березня 2015 року Вищий господарський суд підтверджує, що “труба” належить Україні. Але вже наступного дня (18 березня) Медведчук каже Токарєву, що це не остаточне рішення, і просить того подати оскарження. І ще кілька разів у розмовах розповідає очільнику “Транснафти”, що “труба” повернеться в російську власність.

У квітні 2015 Медведчук запевняє Токарєва, що Верховний Суд поверне справу назад до суду першої інстанції, так і відбувається.

Невдовзі після цих розмов суд першої інстанції дійсно повернув нафтопровід минулим власниками, тобто скасував націоналізацію. У свою чергу “Транснафта” перейшла у власність компанії, пов’язаної із Медведчуком, яка зареєстрована у Сен-Галені. Головний редактор порталу “Наші гроші” Юрій Ніколов із посиланням на учасників ринку розповів журналістам, що Росія, яка знову стала володаркою “труби”, нібито планувала передати її в обмін на якийсь завод в окупованому Севастополі. Саме останнім начебто володіли структури Порошенка.

Журналісти Bihus.Info припускають, що “головним”, якого в розмовах не раз згадує Медведчук, може бути тодішній президент України Петро Порошенко.

Можливо, йшлося про Севастопольський морський завод, що належав структурам Порошенка. Розмова про “завод в обмін на трубу” в червні 2015 року відбувся між Медведчуком і заступником глави адміністрації президента Росії Дмитром Козаком, стверджують журналісти Bihus.Info.

Крім цього, за даними журналістів, є ще один епізод ймовірного сприяння тодішньої української влади Медведчуку.

Після передачі “труби” швейцарській компанії в ній залишався дизель незадовільної якості, придатний для танків. У 2016 році цей дизель купило Міністерство оборони. Це позбавило трубопровід від старого дизеля, і в нього стало можливим закачати новий, про що Медведчук повідомив Токарєву в червні 2016-го року.

Нагадаємо, журналісти “BIHUS.info” проаналізували прослуховування переговорів голови політради ОПЗЖ Віктора Медведчука за 4 роки і оприлюднили першу частину розслідування.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE