Politerno > Україна і світ > Багатомільйонні активи Медведчука вкрали з-під “арешту”, сліди ведуть на Банкову – Bihus.Info

Багатомільйонні активи Медведчука вкрали з-під “арешту”, сліди ведуть на Банкову – Bihus.Info

  • 12 Вересня, 2023
  • 807 Переглядів
  • 0

У липні 2022 року суд ухвалив рішення про арешт часток оточення українського ексдепутата, підозрюваного в державній зраді, Віктора Медведчука у трьох компаніях, що мають великі земельні ділянки на узбережжі Дніпра в Києві. Однак правоохоронні органи не довели справу до кінця. Замість конфіскації та продажу активи на мільйони доларів, схоже, опинилися в руках бізнесмена, який має зв’язки із заступником керівника офісу президента Олегом Татаровим.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

За даними журналістів, йдеться про 50% трьох фірм – “Академ-клуб”, “Орєст” і “Осокорки-7”, – які мали б бути арештовані, але фактично цього не сталося. Суд довів прямий зв’язок компаній з Медведчуком та його дружиною Оксаною Марченко через кіпрську структуру Pilawer Limited, яким володів проксі Тараса Козака – одного з головних соратників Медведчука . Основний актив – довгострокові договори оренди на величезні земельні ділянки на Осокорках.

На момент арешту “Академ-клуб” Козак ділив з кіпрською фірмою, пов’язаною з Вадимом Столаром – теж з проросійської ОПЗЖ, як і згадані раніше ексдепутати. Власниками компаній “Орєст” і “Осокорки-7” також були бізнесмен Валерій Міщенко і брат колишнього парламентаря Олександр Константіновський.

Як з’ясували автори, восени у всіх фірмах активи оточення Медведчука отримав Олександр Білявський з Херсонщини, сторінки якого в соціальних мережах, за словами журналіста, “доволі сильно натякають на те, що купити частки вартістю у півтори сотні мільйонів гривень він не міг”. 

Згідно з розслідуванням, протягом кінця 2022 року та початку 2023-го з усіх фірм нового власника теж “викинули”. Так, “Академ-клуб” повністю перейшов у руки Петроса Тограмаджяна з Болгарії, який має кримінальне минуле та інші згадки в ЗМІ, непов’язані з девелопментом. У “Осокорках-7” частку кума Владіміра Путіна віддали Вадиму Іванову з Латвії. А фірму “Орєст” просто повністю переписав на себе бізнесмен Валерій Міщенко – він єдиний, хто спочатку зберіг частки у двох фірмах.

У Bihus.Info зазначили, що контори мали бути під арештом, тому їхні власники не могли змінюватися. Олександр Білявський з Херсонської області намагався оскаржити зміну власників через суди – його юристи допомогли розібратися, звідки він взявся. Це, як повідомляється, були адвокати з оточення відомої київської забудовниці Влади Молчанової та Столара.

Водночас з’ясували, що реєстраційні дії щодо всіх трьох фірм виконувала одна й та сама нотаріус з Києва для трьох різних людей – Міщенка, Тограмаджяна та Іванова. Розслідувачі припускають, що реальним персонажем у цьому всьому був лише Міщенко, який у держреєстрах значиться власником або співвласником півтора десятка дуже різних компаній, деякі з яких створені ще в 2000-х. 

“Сам Міщенко в розмові з нами не спростував ні те, що справді долучився до маніпуляцій з компаніями, ні те зо держава дійсно провтикала з арештами. Каже, що інакше б воно розгубилося, розікралося, розійшлося, а так тепер має господаря, який і борги за оренду посплачував і хазяйнувати тут тепер збирається”, – йдеться в розслідуванні.

Автори виявили, що одна з компаній бізнесмена зареєстрована в києві за адресою Антоновича, 131. Цей будинок має значення для державної корпорації “Укрбуд”, де розміщені її деякі підрозділи, а також окремих колишніх співробітників, зокрема заступника керівника ОП Олега Татарова – він з родиною володіє там низкою об’єктів нерухомості. 

Ця адреса вже фігурувала в попередньому матеріалі Bihus.Info. Йдеться про дерибан бізнесу колишнього глави “Укрбуду” Маскима Микитася після його відправки під варту. Тоді на Антоновича, 131 зареєстрували нову компанію, на яку переписали нерухомість”Укрбуду”. Співвласниками, за інформацією журналістів, були тесть Татарова і теща бізнесмена-товариша Татарова.

Крім того, Bihus.Info мають інформацію, що “арештовані” ділянки оточення Медведчука на Осокорках скоро можуть почати забудовувати. Генеральним підрядником, ймовірно, обрали тернопільську “Креатор Буд”. Один з її проєктів має реалізовуватися саме на тій ділянці, яку привласнили через згадану компанію на Антоновича, 131.

Водночас, медведчуківські активи не могли переписувати без участі правоохоронних органів, оскільки суд відправив майно під арешт. Але є нюанс за статтею 175 КПК.

“Коли суд ухвалює на щось накласти арешт, то в принципі це ні про що, бо арешт з’являється тоді, коли слідчий або ж прокурор бере цю ухвалу й йде до найближчого реєстратора, який повинен внести в державний реєстр інформацію про заборону вчинення реєстраційних дій, щоб далі ніхто нічого вже не міг переписати. Що відбулося після того, як львівські суди ухвалили рішення про арешт часток Медведчука в компаніях? Нічого. Ніхто нікуди не сходив”, – розповіли розслідувачі.

У справах державу представляли Державне бюро розслідувань і прокуратура. Якщо вплив заступника керівника ОП на Офіс генерального прокурора ще під питанням, то про його “курування” ДБР неодноразово писали різні ЗМІ.

У матеріали також додали, що насправді фірм оточення Медведчука від структури Pilawer Limited з Кіпру було чотири, але про одну “забули” в суді. Наразі відповідні ділянки на Осокорках теж отримав Міщенко.

Журналісти зазначили, що цей епізод не єдиний. Готується продовження.

Раніше повідомлялося, що арештований броньований автомобіль Mercedes-Benz S500 4 Matic, який перебуває у власності підозрюваного в державній зраді та одного з колишніх керівників забороненої проросійської партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, оголосили в розшук. Він зник.

Нагадаємо, Білий дім закликав КНДР “не надавати і не продавати зброю Росії” після того, як стало відомо, що лідер КНДР Кім Чен Ин виїхав до РФ на запрошення російського диктатора Володимира Путіна.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE