Politerno > Україна і світ > США використовували Данію для стеження за Меркель і Штайнмаєром, – ЗМІ

США використовували Данію для стеження за Меркель і Штайнмаєром, – ЗМІ

  • 31 Травня, 2021
  • 527 Переглядів
  • 0

Агентство національної безпеки (АНБ) США могло стежити за канцлером Німеччини Ангелою Меркель і колишнім головою МЗС (нинішнім президентом) ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром, використовуючи партнерські відносини з Службою військової розвідки Данії.

Про це повідомляє видання Süddeutsche Zeitung, посилаючись на джерела.

За даними видання, спецслужби Данії надали американцям доступ на спеціальну станцію біля Копенгагена, звідки велося прослуховування.

Газета зазначає, що з цієї станції можна було отримати доступ до підводних кабелів інтернет-провайдерів. Таким чином, США вели стеження за МЗС і Мінфіном Данії, а також за одним з підприємств військово-промислового комплексу.

Згідно з цими даними, данські спецслужби допомагали американським стежити за провідними політиками Німеччини, Норвегії, Швеції, Франції та Нідерландів. Через ці відомості голові данської спецслужби Forsvarets Efterretningstjeneste довелося піти у відставку.

Згідно зі звітом, розвіддані були зібрані і про інших офіційних осіб з Німеччини, Франції, Швеції і Норвегії. АНБ отримало доступ до текстових повідомлень і телефонних розмов низки відомих осіб, підключившись до датських інтернет-кабелів у співпраці зі Службою.

Reuters зазначає, що Данія, близький союзник Штатів, має кілька ключових станцій для підводних інтернет-кабелів, що йдуть в Швецію, Норвегію, Німеччину, Голландію і Великобританію і з них.

На прохання прокоментувати звіт DR представник канцелярії Німеччини сказав у Reuters, що йому стало відомо про звинувачення тільки після того, як про них запитали журналісти, і відмовився від подальших коментарів.

Ні міністерство оборони Данії, ні представники Служби поки також не прокоментували останні повідомлення.

Схожі звинувачення щодо того, що АНБ прослуховувало телефон канцлера, з’явилися в 2013 році. Інформація, оприлюднена американським інформатором Едвардом Сноуденом, свідчила, що АНБ прослуховувало телефон канцлера Німеччини. Коли звинувачення з’явилися, Білий дім не дав прямого спростування, але сказав, що телефон Меркель не прослуховувався в той час і не буде в майбутньому.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE