Politerno > Україна і світ > Угода щодо “Північного потоку – 2” не усуває розбіжності навколо газопроводу в Європі, – Financial Times

Угода щодо “Північного потоку – 2” не усуває розбіжності навколо газопроводу в Європі, – Financial Times

  • 23 Липня, 2021
  • 660 Переглядів
  • 0

Угода між Вашингтоном і Берліном щодо газопроводу “Північний потік-2” не змогла подолати глибоко вкорінені розбіжності навколо цього проєкту Кремля в Європі.

Критики проекту досі вважають, що це геополітична зброя, яку Москва буде використовувати проти України, а також для збільшення впливу на енергопостачання ЄС.

Про це пише Financial Times.

Перехід до експлуатації газопроводу, який може початися пізніше цього року, дозволить компанії “Газпром”, що контролюється Кремлем, “дістатися” до споживачів у Німеччині та інших регіонах Європи без використання трубопроводів, що проходять через Україну.

Оскільки “Газпром” вперше подав заявку на отримання дозволу на будівництво “Північного потоку-2” у 2015 році, через рік після анексії Росією Криму – Україна, Польща та інші країни східної Європи, які бояться впливу Москви на енергопостачання, розкритикували проект.

Вони заявляють, що він буде використаний президентом Росії Володимиром Путіним як для позбавлення Києва транзитних зборів, так і для збільшення частки Москви в європейському імпорті газу, що Кремль міг би використовувати як розмінну монету в геополітичних переговорах.

У 2019 році США ухвалили рішення, яке запроваджує санкції проти європейських компаній, які працювали на будівництві трубопроводу, розлютивши Німеччину та Європейську комісію. Єврокомісія розцінила цей крок як безпрецедентне екстериторіальне втручання в європейську енергетичну політику та поглиблення двосторонніх зв’язків між Берліном та Вашингтоном.

Хоча адміністрація президента Джо Байдена підтримувала опозицію США проти “Північного потоку 2”, Байден вибрав пріоритетом відновлення відносин з партнерами по НАТО, такими як Німеччина.

Згідно з угодою, США відкликають санкції проти газопроводу в обмін на обіцянки Берліна захистити Україну та Європу від потенційних загроз з боку Кремля.

Зокрема, Берлін пообіцяв заходи, включаючи обмеження російського імпорту енергоносіїв, якщо Кремль намагатиметься “використовувати газ як зброю або реалізувати подальші агресивні дії проти України”.

Угода також означає, що Німеччина призначить спеціального представника, який повинен “змусити” Москву продовжити угоду про транзит газу через Україну, термін дії якої закінчується в 2024 році. Берлін також виділить 70 мільйонів доларів на поліпшення безпеки енергетичної інфраструктури України.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE