Politerno > Україна і світ > Фірташ заробляє на державному газі завдяки “Нафтогазу”, – ЗМІ

Фірташ заробляє на державному газі завдяки “Нафтогазу”, – ЗМІ

  • 27 Липня, 2021
  • 646 Переглядів
  • 0

Минулої зими, після кількох “тарифних” протестів щодо стрімкого зростання тарифів, президент Володимир Зеленський доручив уряду “терміново розв’язати питання з тарифами на газ для населення”.

У період морозів громадяни сплачували за кубометр газу майже 10 гривень і з 1 лютого Кабмін обмежив вартість газу 6,99 гривень за куб для всіх постачальників. Влада вирішила поставити ринок, який запрацював з 1 липня 2020 року, “на паузу”.

Таке рішення не сподобалося найбільшому гравцю цього ринку, компанії “Йе енергія” Дмитра Фірташа. В інтерв’ю ЕП її ерівник пообіцяв оскаржити обмеження цін в судовому порядку.

Режим “ручного управління”, коли постачальники орієнтувалися не на європейські ціни, як передбачає закон, а на урядову постанову, мав діяти два місяці – до кінця березня. Проте ціни не змінилися і в квітні – аж до запровадження з 1 травня так званого річного тарифу.

Як повідомляють на ринку, причина – “прохання” з Офісу президента ще на місяць залишити ціну 6,99 грн за куб м.

Паралельно з цим державний “Нафтогаз”, який через компанію “Укргазвидобування” контролює понад 70% видобутку газу в країні, вів перемовини з постачальниками щодо обсягів газу, необхідних їм для формування річного продукту. Щодо відкритості та прозорості цього процесу питання є і в учасників ринку, і в державних службовців. Про результати перемовин громадськість дізналася постфактум.

Суть контрактів з постачальниками полягає в тому, що “Нафтогаз” з 1 травня 2021 року до кінця квітня 2022 року продає їм газ за певною ціною, а ті продають його населенню за фіксованою ціною. Звісно, з урахуванням своєї маржі.

З більшістю компаній контракти підписувалися 28-29 квітня. Винятком стала компанія “Йе енергія” Фірташа, яка є найбільшим постачальником газу населенню. З нею “Нафтогаз” домовився ще 19 березня.

Саме “Йе енергія” та “Нафтогаз” (через дочірнє ТОВ “ГПК Нафтогаз України”), які разом контролюють до 80% ринку постачання блакитного палива побутовим споживачам, законтрактували найбільші обсяги – 6 млрд куб м та 2,2 млрд куб м газу відповідно.

Вони ж отримали й найнижчі ціни – 7,42 тис грн за тис куб м, тоді як решта компаній підписали контракти з ціною від 7,9 тис грн до 8,8 тис грн.

Є, як мінімум, дві версії причин, чому контракти підписали на таких умовах, які виданню озвучили учасники переговорного процесу.

Перша – згоду на такі умови дали в Офісі президента. В обмін на це газзбути Фірташа погодилися встановити мінімальну маржу, що дозволило запропонувати населенню газ за найбільш привабливою ціною.

Це підтвердив колишній голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв. “Про результат цих перемовин чудово знають прем’єр та президент”, – говорив він.

Крім того, не слід забувати про ризики оскарження зимового рішення про “ручне управління” цінами на газ. Керівник “Йе енергії” Артем Компан не виконав обіцняки скаржити це рішення.

Друга – Коболєв, який пішов з “Нафтогазу” 28 квітня, у такий спосіб буцімто вирішив перед звільненням помститися нинішньому голові компанії Юрію Вітренку, заблокувавши плани останнього позбавити НАК монопольного права розпоряджатися газом “Укргазвидобування”.

Зі статті “Економічної правди” “Ціна “річного” тарифу: як Фірташ заробляє на державному газі завдяки “Нафтогазу”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE