Politerno > Тернопільщина > Два роки роботи Ради: як працювали мажоритарники Тернопільщини

Два роки роботи Ради: як працювали мажоритарники Тернопільщини

  • 4 Серпня, 2021
  • 1328 Переглядів
  • 0

Депутати-мажоритарники Тернопільщини за 2 роки роботи Верховної Ради України IX скликання на підтримку запропонованих рішень віддали свої голоси  20469 разів, лише 2755 разів голосували проти та 4272 рази були відсутні під час голосування. Були ініціаторами 149 законопроєктів. На всі виступи  сумарно витратили менше 44 хвилин. Такими є результати аналізу роботи мажоритарників Тернопільщини, проведеного Громадянською мережею ОПОРА.

29 серпня виповнюється два роки з часу проведення першого засідання Верховної Ради України ІХ скликання. Громадянська мережа ОПОРА провела дослідження, як за цей час працювали депутати-мажоритарники, які представляють Тернопільщину. Предметом аналізу була участь у голосуваннях, голосування проти лінії фракції,  кількість, тематика та доля законодавчих ініціатив,  кількість та тривалість виступів депутатів на засіданнях Ради.

 

Серед депутатів-мажоритарників, які представляють Тернопільщину у Верховній Раді, є 3 представники фракції партії «Слуга народу» – Андрій Богданець (округ №163), Ігор Василів (округ №164), Володимир Гевко (округ №167), по одному представнику депутатської групи «Партія «За майбутнє» –  Іван Чайківський (округ №165) та депутатської групи  «Довіра» – Микола Люшняк (округ  №166). 

Участь у голосуваннях

За результатами проведеного ОПОРОЮ дослідження, депутати-мажоритарники з Тернопільщини за 2 роки роботи Ради в основному підтримували запропоновані рішення. Так, вони віддали  свій голос «За» у 42,7% випадків,  майже  у третині випадків (29,5%) утримувалися. Кнопку «Проти» нардепи використовували 5,8% разів, не голосували – 13,1% та були відсутні  під час 8,9% голосувань. 

Андрій Богданець є лідером серед тернопільських колег з пропуску засідань Ради – у 20,9% голосувань депутат був відсутній у сесійній залі. Коли ж був присутній, то голосував «За» у 34,6% рішень Ради, «Проти» у 11,9 %, «Утримався» у 24,2%, не голосував у 8,4%.

Народний депутат Ігор Василів натискав кнопку «За» у 41,9 % рішень Ради, «Проти» у 15,2%, «Утримався» у 30,1%, не голосував у 8%. У 4,8% голосувань був відсутній у сесійній залі.

Переважно утримувався від прийняття рішень Іван Чайківський – у 35,6% голосувань.   Віддав свій голос «За» у 32,9 % рішень Ради, висловився  «Проти» у 0,4%,  не голосував у 21,6%. У 9,5% голосувань був відсутній у сесійній залі.

Абсолютним лідером за підтримкою проголосованих ініціатив є Микола Люшняк, який проголосував  «За» у 60% рішень Ради,  «Утримався»  у 9,3%, не голосував у 23,8%. І лише у 0,2%голосував «Проти».  У 6,7% голосувань депутат був відсутній у сесійній залі.

Лише у 1% всіх голосувань скористався кнопкою «Проти» Володимир Гевко.  При цьому  майже в половині випадків (48,4%) «Утримався»,  проголосував  «За»   44,2% рішень Ради,  не голосував у 3,6%.  Був відсутній в залі  у  2,8% голосувань.

Голосування проти лінії фракції

Якщо голос  депутата не відповідає голосуванню більше 50% членів фракції чи депутатської групи, в яку він  входить, таке голосування вважається голосуванням «проти фракції».  Для підрахунків цих показників використовується інструментарій сайту Вони голосують для тебе Громадянської мережі ОПОРА.

Так, Андрій Богданець голосував проти лінії фракції  у 29,9 % випадків, Ігор Василів у 27,1%,  Іван Чайківський  у 38,2%, Микола Люшняк у 32,7%.  Володимир Гевко  майже завжди підтримував думку фракції – проти лінії  голосував лише у  5,9% всіх голосувань.

Ініціатори законопроєктів

Законодавча ініціатива – це звернення суб’єкта права законодавчої ініціативи до Верховної Ради України щодо прийняття нового закону, припинення чинності або зміни чинного закону. Стаття 93 Конституції говорить, що право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.

Депутати-мажоритарники з Тернопільщини за 2 роки своєї роботи у Верховній Раді скористались своїм правом законодавчої ініціативи 149 разів.

Андрій  Богданець був лідером серед колег та зініціював 51 законопроєкт. З них 19  стосувалось питань галузевого розвитку,  ще 19 – економічної політики, 7 – правової політики, 3 – державного будівництва, 2 – соціальної політики, 1 – гуманітарної політики.  Однак, парламентом було прийнято лише 5 (9,8%) законопроєктів ініційованих депутатом.

Нардеп Ігор Василів був співініціатором 36 законопроєктів. Найбільше (10) стосувалась правової політики. По 9  законопроєктів було ініційовано в сфері галузевого  розвитку та економічної політики, 6 стосувалось питань державного будівництва, 2 – соціальної політики. Майже третина ініційованих законопроєктів – 11 (30,6%) підтримана Радою.

Іван Чайківський є співавтором 22 законопроєктів. З них 14 стосувалось питань галузевого розвитку, 4 економічної політики, 2 гуманітарної політики та по одному правової та соціальної політик. Радою підтримано лише 3 (13,6%) його законопроєкти.

У 21 законопроєкті був співініціатором Микола Люшняк. 11 законопроєктів стосувалось економічної політики, 5 галузевого розвитку, 3 державного будівництва та по одному гуманітарної та правової політик. Лише сьома частина – 3 (14,3%) ініційованих депутатом законопроєктів – була підтримана парламентом.

Найменше – 19 законопроєктів ініціював Володимир Гевко. З них 12 стосувалось економічної політики, 3 правової політики, по 2 – питань галузевого розвитку та державного будівництва. Радою підтримано 5 (26,3%) із запропонованих ним законопроєктів.

Зокрема, Андрій Богданець був ініціатором проєкту Закону № 2045-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції, проєкту Закону № 2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, проєкту Закону № 3006а про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», проєкту Закону № 3656 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції. Закони підписані Президентом.

Відразу троє депутатів Тернопільщини Андрій Богданець, Ігор Василів та Володимир Гевко є співавторами проєкту Закону №5133 про внесення змін до статей 85 та 106 Конституції України (щодо порядку призначення на посади та звільнення з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань).

Андрій Богданець та Ігор Василів були ініціаторами проєкту Закону № 3704, проєкту Закону №3705 та  проєкту Закону №3706, які  мали  вирішити питання розмитнення транспортних засобів з іноземною реєстрацією, однак досі очікують розгляду парламентом. Також вони долучились до  проєкту Закону №3526 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій. На сьогодні законопроєкт підтриманий Радою та підписаний Президентом.

Серед інших, Ігор Василів долучився до ініціювання проєкту Закону №1043 про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури, проєкту Закону №2237 про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до Закону України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України», №3118 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо забезпечення додержання державних гарантій місцевого самоврядування та захисту його економічних основ. Законопроєкти підтримані парламентом.

В основному серед ініціаторів аграрних законопроєктів був нардеп  Іван Чайківський, проте  разом із тим він долучився до проєкту Закону № 3036а про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо соціального захисту працівників державних та комунальних закладів освіти та проєкту Закону № 4374 про внесення змін до деяких законів України щодо розширення освітніх пільг для дітей медичних працівників, які померли внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19) під час виконання професійних обов’язків. Обидва законопроєкти очікують розгляду Ради.

Микола Люшняк є співавтором законопроєктів, які направлені на покращення фінансової спроможності місцевих бюджетів (проєкт Закону № 3175, проєкт Закону №5066-1, проєкт Закону № 5244, проєкт Закону № 5245). Законопроєкти опрацьовуються комітетами. Також ряд ініційованих депутатом законопроєктів стосуються стимулювання розвитку електричного транспорту в Україні. Це проєкт Закону № 3476 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні та проєкт Закону № 3477 про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні. Законопроєкти прийняті і готуються на підпис.

До ініціаторів законопроєктів, спрямованих на впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом (проєкт Закону № 3659-д, проєкт Закону №5308), долучився депутат-мажоритарник Володимир Гевко. Законопроєкти підтримані Радою та підписані Президентом. Крім того, нардеп є серед ініціаторів законопроєкту № 5460 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на закупівлі, проєктування та встановлення кисневих станцій, який готується на друге читання.

Депутатські виступи

За результатами дослідження з’ясували, що депутати-мажоритарники від Тернопільщини не часто виступали на засіданнях Ради. За два роки її роботи п’ятеро депутатів на виступи затратили сумарно менше 44 хвилин.

Перше місце по кількості виступів ділять Іван Чайківський та Микола Люшняк. Кожен з них мав по 18 виступів, однак по тривалості беззаперечним лідером є Микола Люшняк (майже 19 хвилин проти 11 хвилин у Івана Чайківського). Володимир Гевко мав 7 виступів та витратив на них рівно 6 хвилин. Депутат Ігор Василів виступав 5 разів, витративши на все майже 5 хвилин. Протягом двох років роботи Верховної Ради ІХ скликання Андрій Богданець виступав тричі, витративши на всі виступи трішки більше 3 хвилин. Відео одного із виступів з місця щодо проєкту Закону 3335-1-д  розміщено на фейсбук-сторінці депутата.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE