Politerno > Україна і світ > Відбувся спільний брифінг за підсумками переговорів Меркель і Зеленського – подробиці. ВІДЕО

Відбувся спільний брифінг за підсумками переговорів Меркель і Зеленського – подробиці. ВІДЕО

  • 22 Серпня, 2021
  • 908 Переглядів
  • 0
Меркель в Україні

У Маріїнському палаці в Києві відбулася зустріч президента Володимира Зеленського та федеральної канцлерки Німеччини Ангели Меркель, яка перебуває в Україні з офіційним візитом.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби президента за підсумками їхньої двосторонньої зустрічі в Києві.

Глава держави привітав гостю на ґанку палацу. Відбулося представлення делегацій.

Після переговорів Володимира Зеленського та Ангели Меркель у форматі віч-на-віч відбулася зустріч з представниками засобів масової інформації. Також передбачено продовження перемовин у розширеному форматі.

Пресконференцію транслювало Ukrinform TV.

Поки відсутній прогрес – тиск на Росію має зберігатися

Зеленський заявив, що українська сторона підтримує проведення нормандської зустрічі. Але, поки немає прогресу, потрібно тиснути на Росію.

За його словами, Україна виступає за встановлення режиму постійного припинення вогню на Донбасі, обмін полоненими, відкриття КПВВ і доступ на окуповану територію представників Червоного хреста.

“Наша позиція з проведення саміту “нормандської четвірки” незмінна. Поки відсутній прогрес, тиск на РФ має зберігатися. Ми хочемо бачити активні зусилля партнерів”, – заявив він.

Україна, Німеччина і Франція мусять мати консолідовану позицію

Зеленський підкреслив, що в України, Німеччини і Франції повинна бути консолідована позиція щодо плану мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

“Пріоритетною темою наших сьогоднішніх переговорів був процес мирного врегулювання на Донбасі. Важливо, щоб Україна, Німеччина і Франція мали консолідовану позицію щодо плану мирного врегулювання, який повинен бути заснований на кластерах”, – зазначив Зеленський.

Володимир Зеленський  додав, що Україна продовжує розраховувати на поставки озброєння з Німеччини для боротьби з російською агресією.

“Ми зверталися щодо поставок зброї до німецького уряду і в тому чи іншому вигляді отримували відмови, тому я дійсно дуже хотів би, і ми дійсно працюємо – в рамках навчань, в рамках натівських навчань. Дійсно, і Європа, і Німеччина нас підтримують. Однак нам потрібні дуже предметні речі. І ми знаємо, в яких напрямках Німеччина могла б нас підтримати. І ми все ще на це дійсно сильно розраховуємо і очікуємо”, – підкреслив Зеленський.

Своєю чергою канцлерка Німеччини Ангела Меркель відзначила, що Україна правильно робить, що відмовляється вести прямі переговори з представниками ОРДЛО.

“Росія є учасником конфлікту, правильно, що відмовляєються вести прямі переговори з представниками сепаратистів”, – заявила вона.

Меркель порівняла газ зі зброєю й виступила за продовження транзиту Україною

Меркель зазначила, що мінські домовленості хоч і не привели до задовільного стану, але встановили “тишу” на Донбасі, і над цим треба постійно працювати.

Також Меркель пояснила ситуацію щодо газового питання. За словами Меркель, вона під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним поінформувала його – Німеччина виступає за транзит газу через ГТС України до Європи. Також вона допустила введення нових санкцій.

“Я з російським президентом про це говорила, що ми хочемо якнайшвидшого продовження договору (між Україною та РФ про транспортування газу – УП), який діє до 2024 року. Ми говоритимемо про це і у Європі, і з компаніями, які з цим пов’язані.

Ми єдині з американською стороною в тому, що газ не можна використовувати як зброю.

Ми почуваємось відповідальними, тому що є великі занепокоєння, які я сприймаю серйозно. Тому ми чітко сказали, що виступатимемо в рамках ЄС за подальші санкції (проти РФ – УП), якщо підтвердиться підозра, що трубопровід буде використаний як зброя”, – зазначила Меркель.

За її словами уряд Німеччини прагне до того, щоб договір про транзит російського газу через Україну був продовжений якомога швидше.

“… Дуже важливо наше співробітництво в галузі енергетики. Воно вже існує, але буде продовжено, і в зв’язку з тим, що буде подальший трафік через газопровідну систему України з Росії до Європи. Я з російським президентом про це говорила (під час візиту 20 серпня. – Ред.), що ми хочемо якомога швидше продовжувати договір, який діє до 2024 року. Ми будемо про це говорити і в Європі, і з компаніями, які тут пов’язані з цим”, – сказала Меркель.

Зеленський так і не зрозумів, хто дасть Україні гарантії по газу

У той же час Зеленський заявив, що досі не розуміє, хто дасть гарантії економічної безпеки Україні після 2024 року, коли завершиться дія контракту на транзит країною російського газу в Європу.

“Ми обговорювали з пані канцлеркою питання щодо продовження договору про транзит газу через територію України після 24 року, але поки що, я вважаю, це дуже загальні речі…

Я хочу зрозуміти, що буде отримувати Україна і що може втратити наша держава після того, як закінчиться договір 24 року, і хто дає конкретні гарантії Україні”.

За словами українського президента, 23 серпня відбудеться зустріч міністрів енергетики України, США і Німеччини, на якій, “можливо, з’являться якісь більш конкретні речі”. Зеленський уточнив, що може йтися про перехід на зелену енергетику і “зелений” курс України, але все це потребує “дуже великих грошей і довгого терміну”.

Президент РФ Володимир Путін напередодні приїзду в Москву канцлерки Німеччини Ангели Меркель говорив по телефону з президентом Франції Еммануелем Макроном. Президенти обговорили і Донбас.

Росія 20 серпня ввела санкції проти 73 українців, серед яки очільник МЗС Дмитра  Кулеби, секретар РНБО Олексія Данілова, а також нардепи з ОПЗЖ Юлія та Сергій Льовочкіни.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE