Politerno > Україна і світ > Зеленський і Шефір допомагали незаконно виводити активи з банку Курченка – “Схеми”. ВІДЕО

Зеленський і Шефір допомагали незаконно виводити активи з банку Курченка – “Схеми”. ВІДЕО

  • 14 Жовтня, 2021
  • 669 Переглядів
  • 0

Під час ліквідації Брокбізнесбанку компанії-боржники підписували з Володимиром Зеленським і Сергієм Шефіром угоди, щоб вивести з-під застави вартісне майно. Такі угоди мали б допомогти Зеленському й Шефіру отримати свої депозити в обхід законної процедури.

Про це йдеться у розслідуванні “Зеленський, Шефір і банк Курченка” проєкту “Схеми”.

 

Йдеться про період часу ще до того, як Зеленський став президентом, а Шефір – його першим помічником.

Зеленський мав депозит у Брокбізнесбанку більш як на 300 тисяч доларів, Шефір – на понад 400 тисяч доларів. У 2014 році фінустанова збанкрутувала, що позбавило можливості вкладників отримати всі свої накопичення, оскільки компенсація по депозиту обмежена 200 тисячами гривень.

Журналісти вивчили судові рішення з відкритого Державного реєстру і виявили, що у 2014 році, після банкрутства Брокбізнесбанку, Зеленський та Шефір підписали низку угод із компаніями, що мали кредити у банку – про відступлення права вимоги за своїми депозитами.

Господарський суд Києва та Київський апеляційний господарський суд визнали припиненими борги компаній та зняли обтяження з майна. Однак у 2015-му році Вищий господарський суд дійшов висновку, що ці дії не відповідали нормам законодавства.

Крім цього, Верховний суд України згодом підтвердив, що зобов’язання позичальника не можуть припинятися за рахунок придбаних прав вимоги до банку.

Для компаній це була спроба не повертати банку борги та вивести з-під застави свої активи, а Шефір і Зеленський таким чином спробували отримати більше гарантованих державою 200 тисяч гривень.

“Народний депутат від “Слуги народу” і голова комітету з питань фінансів Данило Гетманцев у коментарі журналістам заявив, що подібні угоди є “неприпустимими”. Однак, коли дізнався, що йдеться про Володимира Зеленського, зазначив, що “треба вивчати документи”. Журналісти документи надали, але до ефіру від Гетманцева додаткової відповіді не отримали”, – зазначено у матеріалі “Схем”.

Журналісти відправили запит до Офісу президента ще 22 вересня і неодноразово нагадували про запит прессекретареві Володимира Зеленського Сергію Никифорову, однак відповідей до публікації не отримали.

У свою чергу перший помічник президента Сергій Шефір у коментарі “Схемам” зазначив наступне: “У нас не було часу займатися юридичними питаннями. І ми комусь віддали право займатися нашими юридичними питаннями. Піднімуть цей договір – я згадаю”.

Подібні “взаємозаліки” між великими вкладниками та позичальниками фінустанови-банкрута є незаконними, оскільки порушують визначену процедуру й черговість виплати відшкодування якомога більшій кількості вкладників банку, що луснув.

При виведені з-під застави активів Фонд гарантування вкладів втрачає можливість продати на аукціоні майно банку, а саме за рахунок коштів, отриманих від таких продажів, виплачуються відшкодування вкладникам.

 

Як відомо, Національний банк України ухвалив рішення про ліквідацію Брокбізнесбанку в червні 2014 року. З серпня 2013 року ним володів Сергій Курченко – олігарх, наближений до “Сім’ї” президента-втікача Віктора Януковича.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE