Politerno > Україна і світ > ТСК не знайшла підтвердження витоку інформації з ОП щодо “вагнерівців”

ТСК не знайшла підтвердження витоку інформації з ОП щодо “вагнерівців”

  • 15 Листопада, 2021
  • 663 Переглядів
  • 0
Мар'яна Безугла

Парламентська ТСК з розслідування можливого зриву посадовими особами операції із затримання членів ПВК «Вагнер» не знайшла підтвердження витоку інформації про проведення спецоперації з української сторони.

Про це 15 листопада повідомила голова ТСК Мар’яна Безугла.

«Наявні дані дають змогу зробити опосередковані висновки, що відбулося відтермінування активного заходу з 25 липня на 30 липня 2020 року. ТСК не вдалося достеменно встановити, хто, на якому рівні в Україні ухвалив рішення про відтермінування», – сказала Безугла.

Водночас, за словами голови комісії, ТСК встановила «відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування з боку будь-якої посадової особи».

Комісія також не знайшла підтвердження того, що президент Володимир Зеленський давав особисті розпорядження керівництву Головного управління розвідки Міністерства оборони відкласти активний захід, повідомила Безугла.

За її словами, також встановлено, що керівник Офісу президента не має повноважень надавати розпорядження керівнику ГУР МОУ щодо відтермінування будь-якого розвідувального заходу, а міністр оборони може санкціонувати певні дії в рамках активного заходу лише в частині, що стосується додаткового залучення Збройних сил, і не може санкціонувати хід активного заходу загалом.

За даними Безуглої, ТСК під час своєї роботи отримувала матеріали, зокрема і від розслідувальної групи Bellingcat.

«ТСК встановила, що спільний активний захід СБУ і ГУР МОУ почався у червні 2020 року, отже підлягають спростуванню повідомлення деяких ЗМІ про його багаторічне планування. Активний захід передбачав виманювання 33 найманців з території Росії за легендою до Венесуели. ТСК виявила, що 5-ий президент України не міг санкціонувати проведення цього активного заходу, оскільки він був розпочатий у кінці червня 2020 року», – повідомила голова ТСК.

Іноземні спецслужби до цього заходу не залучали, наголосила Безугла.

За її словами, у Білорусі і так активно вели контррозвідувальну діяльність напередодні виборів, тому могли й самі виявити «вагнерівців» і без витоку.

Говорячи про можливий витік інформації про спецоперацію з української сторони, голова ТСК зазначила, що підтвердження цьому не знайшли.  

Водночас ТСК отримала матеріали, що в Росії і Білорусі могли знати про окремі заходи спецоперації – бо один з 33 найманців наприкінці травня 2020 року спочатку звернувся до ФСБ РФ, а потім уже на початку липня 2020 року і до збройних сил Росії з заявою, в якій “детально розкрив порядок встановленого ним контакту з вербувальниками ПВК “Мар”, заходи з працевлаштування та подальші дії вербувальників” і просив перевірити викладені факти на предмет наявності у діях вербувальників складу злочину за статтею “найманство”.

З повним текстом проміжного звіту модна ознайомитись тут.

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat раніше анонсувала, що на початку цього тижня оприлюднить своє розслідування щодо затримання в липні 2020 року під Мінськом групи з понад 30 росіян, причетних до так званої «приватної військової компанії Вагнера».

8 вересня американський телеканал CNN оприлюднив розмову із трьома анонімними «колишніми високопосадовцями української військової розвідки», які розповіли, як працювали над підготовкою операції із захоплення членів російської приватної військової компанії «Вагнер».

Після публікації матеріалу блогери Зеленського почали атакувати фейками CNN і США.

Голова ТСК Верховної Ради з розслідування “справи вагнерівців” Мар’яна Безугла викликає на засідання комісії головного редактора “Цензор.НЕТ” Юрія Бутусова через поширену ним інформацію про показання Василя Бурби.

Бутусов опублікував нібито зміст свідчень колишнього начальника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби, якого заслухала ТСК у п’ятницю в режимному приміщенні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE