Politerno > Україна і світ > Лавров заявив, що НАТО та ЄС “загрожують Росії”, а Україну “треба змусити” виконати мінські угоди

Лавров заявив, що НАТО та ЄС “загрожують Росії”, а Україну “треба змусити” виконати мінські угоди

  • 5 Грудня, 2021
  • 1337 Переглядів
  • 0
Лавров - Україна

У Стокгольмі відбулася напружена суперечка між держсекретарем США Ентоні Блінкеном та керівником МЗС РФ Сергієм Лавровим під час обговорення України.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

За словами людей, знайомих із ходом обговорення, Блінкен та Лавров “гаряче обмінялися думками” на тему України. Суперечка відбулася 1 грудня під час неформальної вечері, на якій були присутні члени Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Під час заходу Лавров заявив, що події в Україні у 2014 році є з погляду Росії “державним переворотом”. При цьому російський дипломат звинуватив НАТО та Євросоюз у тому, що вони “пригнічують інакодумство та загрожують Росії”.

Своєю чергою ТАСС повідомляє, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров воліє “змусити Україну” слідувати мінським домовленостям.

Росія невпинно домагається того, щоб Україна внесла зміни до своєї Конституції та надала таким чином східним областям країни так званий “особливий статус”.

Водночас Москва продовжує стверджувати, що нібито не є стороною конфлікту, і підписувала мінські угоди виключно як “посередник”.

Також РФ хоче від України амністії для луганських та донецьких бойовиків.

При цьому небажання України легітимізувати окуповані Росією східні території викликає невдоволення у Кремлі. На тлі стягування російських військ до українського кордону зовнішньополітичне відомство РФ заговорило про те, що Україну потрібно примусити до виконання вигідних Росії пунктів мінських домовленостей.

“Якщо її (Україну – ред.) залишити наодинці із самою собою, зі своєю совістю, звичайно, вона нічого робити не буде.

Її треба змушувати, саме для цього і був створений “нормандський формат”, але Берлін і Париж поки що манкують своїми зобов’язаннями. Ми привертаємо їхню увагу (Німеччині та Франції – УП) до того, що це треба обов’язково зробити”, – зазначив Лавров.

Нагадаємо, глава МЗС РФ Сергій Лавров сказав, що Росія готова до відкриття каналу діалогу зі США щодо України.

Розвідка США заявляє про планування Росією наступу на Україну на кількох фронтах вже на початку наступного року за участі до 175 тисяч військовослужбовців.

Туреччина має добрі стосунки як із Росією, так і з Україною, виступає проти будь-якого витка напруженості між цими країнами і готова зробити все від неї залежне, щоб запобігти новій ескалації ситуації в регіоні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE