Politerno > Україна і світ > В Україні оновлять систему штрафних балів водіям: за що і як рахуватимуть

В Україні оновлять систему штрафних балів водіям: за що і як рахуватимуть

  • 10 Січня, 2022
  • 1386 Переглядів
  • 0
штрафи, ПДР, бали

“Слуги народу” подали законопроект №6502 – “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та іншх законів України щодо запровадження обліку штрафних балів за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху”.

Документ зареєстровано на сайті Верховної Ради України.

Парламентарі пропонують запровадити систему нарахування штрафних балів за порушення ПДР, зафіксовані не в автоматичному режимі. На думку нардепів, нововведення допоможе у прийнятті обґрунтованих рішень про тимчасове призупинення дії прав водія, після чого водії будуть змушені пройти повторний курс навчання.

Законопроект визначає перелік правопорушень, за скоєння яких водію нараховуються штрафні бали, а їхня кількість залежить від рівня суспільної небезпеки та становить від 1 до 5 балів.

Штрафні бали нараховуються у кількості:

  • 1 бал – за вчинення правопорушення, передбаченого ч.ч. 5, 10 ст. 121 КУпАП;

  • 2 бали – за скоєння правопорушення, передбаченого ч.ч. 1, 7, 11 ст. 121, ч.ч. 1 (крім зафіксованих в автоматичному режимі), 2 ст. 122, ч. 1 ст. 123 КУпАП;

  • 3 бали – за скоєння правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 122 КУпАП;

  • 5 балів – за скоєння правопорушення, передбаченого ч.ч. 4, 5 ст. 122 (крім зафіксованих в автоматичному режимі), ст. 122-4, ч. 2 ст. 123 КУпАП.

Підрахунок загальної кількості штрафних балів буде здійснюватись за попередні 365 днів.

Якщо водій за 365 днів отримав 12 і більше штрафних балів, а водій, якому вперше видано права менше одного року тому – 8 і більше, співробітник поліції приймає рішення про тимчасове призупинення посвідчення водія.

Таке рішення можна оскаржити у суді, але оскарження рішення не зупиняє його виконання.

За керування транспортним засобом особою, посвідчення водія якої тимчасово зупинено, пропонується встановити штраф 3400 грн.

Як відомо, в Україні почали видавати посвідчення водія нового зразка. Тепер у правах вказано тип коробки передач автомобіля, на якому водій складав практичний іспит на керування автомобілем.

Нагадаємо, під час засідання 15 вересня Кабінет міністрів дозволив майбутнім водіям готуватися до здачі екзаменів онлайн, а також отримати посвідчення водія кур’єром. 



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE