Politerno > Україна і світ > Держаудитслужба виявили порушень і недоліків в “Енергоатомі” на 13 мільярдів

Держаудитслужба виявили порушень і недоліків в “Енергоатомі” на 13 мільярдів

  • 7 Лютого, 2022
  • 580 Переглядів
  • 0

Державна аудиторська служба під час ревізії діяльності НАЕК “Енергоатом” за 2018-2021 роки виявила фінансових порушень та недоліків на загальну суму 13 млрд грн.

Про це повідомляє проєкт “Марлін” із посиланням на лист Державної аудиторської служби до Кабміну.

Аудитори виявили наступні джерела порушень:

  • порушення у сфері закупівель – 9,3 млрд гривень;

  • втрати фінансових (матеріальних) ресурсів – 2,1 млрд грн;

  • неефективні управлінські дії або ризикові операції, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів – 1,4 млрд грн;

  • неефективні управлінські дії або ризикові операції, які можуть призвести до втрат надалі – 217,9 млн грн тощо. 

“Матеріали ревізії передані до Національного антикорупційного бюро України для розгляду та прийняття відповідного рішення”, – зазначили аудитори.

За результатами ревізії аудиторська служба також оформила доручення Міністерству енергетики: 

“Вжити заходів щодо врегулювання питання боргів за реалізовану електроенергію, нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю для АЕС та зберігання радіоактивних відходів”. 

На додатковий запит “Марліну” щодо проведених заходів з покращення фінансового контролю на “Енергоатомі”, у Міненерго зауважили на необхідності прийняття низки законів у Верховній Раді та комплексного підходу щодо здійснення оплати виробникам електричної енергії, на яких покладено спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів.

З приводу зберігання радіоактивних відходів Міненерго відповіло, що це сфера відповідальності Кабміну. 

Раніше журналісти програми “Схеми” опублікували розслідування про зрив запуску Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива “Енергоатому” у Чорнобилі. 

У грудні минулого року ексглава СБУ, народний депутат від “Батьківщини” Валентин Наливайченко звернувся до НАБУ щодо розслідування ролі Офісу президента та Кабміну у корупційних схемах щодо купівлі електроенергії державних АЕС структурами олігарха Ігоря Коломойського за заниженою на 4 млрд грн ціною.

Наприкінці серпня НАЕК “Енергоатом” і американська електротехнічна компанія Westinghouse electric підписали меморандум про спільне будівництво енергоблоків АЕС.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE