Politerno > Україна і світ > Безкоштовні смартфони пенсіонерам від Зеленського назвали популізмом

Безкоштовні смартфони пенсіонерам від Зеленського назвали популізмом

  • 9 Лютого, 2022
  • 983 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський пообіцяв роздати навесні усім вакцинованим українці старше 60 років безкоштовні смартфони.

Про це він заявив під час Diia Summit 2022.

 

“Ми розширили єПідтримку. Люди похилого віку можуть витрачати ці кошти на купівлю ліків та оплату комуналку, але не у всіх є смартфон. Не всі вміють користуватись інтернетом”, – наголосив президент.

Зеленський нагадав, що два роки тому запустили курси цифрової грамотності для людей похилого віку. 

“А навесні запускаємо нову велику державну програму. Всі вакциновані українці старше 60 років отримають безоплатний, якісний, сучасний смартфон і пільговий тариф”, – зазначив президент.

Як заявив колишній голова правління “Укргазвидобування” Олег Прохоренко, роздача за кошт платників податків смартфонів – це популізм.

“Я плачу податки. Я ПРОТИ роздачі смартфонів (гречки тощо) за мій рахунок. Я не голосував за це. Український народ НЕ давав такий мандат Президенту. Передайте це Президенту. Це – популізм в чистому виді. Давайте створимо хвилю тих, хто теж так вважає”, – наголосив Прохоренко.

Екснардепка Вікторія Пташник вважає, що ініціатива з роздачі смартфонів вакцинованим пенсіонерам є технологією президента Володимира Зеленського для переобрання на другий термін

“Зеленський дуже хоче на другий термін, просто так йому уже президентом не стати. Ми дивимось на рейтинги, бачимо, що люди розчаровуються, ті, кого ввели в оману 2019 року, вони нарешті прозрівають і розуміють, що обрали недержавницьку і не проукраїнську позицію. Плюс всі ці зашквари з командою, Трухінами, ДБРами, різними органами, мені здається, даються взнаки”, – сказала Пташник у “Великому ефірі Василя Зими” на Еспресо.TV.

На її думку, через це Зеленський буде використовувати різні технології, щоб переобратися.

“Починаючи від підкупу виборців, закінчуючи можливими виборами через смартфон і  “Дію”. Такий сценарій давно обговорювався, але Зеленський стикнувся з проблемою, як йому провести вибори в “Дії” і зробити певні махінації. Ми розуміємо, що ми не зможемо це контролювати. Зеленський зрозумів, що більшість виборців є людьми похилого віку, які не можуть скорстатися системою “Дія”, оскільки банально вони не мають смартфонів і тому він вирішив за 2 роки до виборів скористатися бюджетними коштами, розтринькати їх, і видати ці смартфони, прикриваючись благими намірами. По-перше, 
щось видати за рахунок дербюждету і можливо, покращиити свої рейтинги, але більш глобальна ціль – провести е-голосування через систему “Дія””, – вважає екснардепка.

Вона сказала, що ця ініціатива є популізмом. 

“Йому важливий другий термін і тому, він про це думає, якби йому дійсно було важливо проводити опитування через ці смартфони, застосовувати “Дію”, то напевне, спочатку він би потурбувався про наявність інтернету в усіх куточках нашої країни. Все це – популізм, що він хоче пенсіонерів одарити цими смартфонами, проводити систему народовладдя. Якщо б вони насправді хотіли систему народовладдя започаткувати в Україні, то вони б почали з закону про місцеві референдуми. Там виносили б питання про найменування, де розташовувати дитячий садок”, – підсумувала Пташник.

Народний депутат України Ярослав Железняк підрахував, скільки може коштувати бюджету ідея про безкоштовні смартфони пенсіонерам, яку озвучив президент Володимир Зеленський.

На своїй сторінці у соціальних мережах він зазначив, що сама по собі ідея хороша — люди менше стоятимуть у чергах і більше користуватимуться електронними послугами.

«Більшість людей 60+ і так мають телефони, на які можна скачати умовну „Дію“. У 2022 році вже мало несмартфонів залишилося на руках. Головна проблема доступу людей похилого віку до „Дії“ та інших послуг не у наявності телефону, а у доступі до Інтернету. Навряд чи людина, яка не могла дозволити собі до цього телефон, зможе дозволити потім оплачувати мобільний Інтернет», — пише депутат і додає, що скептично ставиться до думки, що людина захоче навчитися користуватися виключно тому, що держава подарує новий телефон.

«Окрім цього, питання про гроші: у нас близько 11 млн громадян старше 60+… Тобто навіть якщо такий телефон буде коштувати 100 доларів (про якість вже не кажу), то це додаткові 28 млрд грн з бюджету. Плюс, ймовірно, якийсь безкоштовний Інтернет із СІМ-картою повинні йти. Виходить велика сума. Ми маємо гроші? Ну, останнє питання — а як перевірити, чи є вже зараз у людини 60+ смартфон? Поки що запитань більше, ніж відповідей. І виглядає це як популізм», — додав Ярослав Железняк.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE