Politerno > Україна і світ > З переплатою від держави і непрозоро: виготовлення біометричних паспортів знову довірили ЄДАПС

З переплатою від держави і непрозоро: виготовлення біометричних паспортів знову довірили ЄДАПС

  • 9 Лютого, 2022
  • 699 Переглядів
  • 0

Керівництво Державного поліграфічного комбінату “Україна” у непрозорий спосіб змінило постачальника матеріалів для біометричних документів: з міжнародної компанії на українську фірму з давніми корупційними зв’язками.

Про це йдеться у статті матеріал УП.

У кінці 2021 року компанія “Поллі-Сервіс” почала постачати поліграфкомбінату обкладинки з вмонтованими в них чіпами – заготовки для біометричних паспортів. У цієї компанії також стали закуповувати матеріали і для інших документів.

За перші 3 місяці “Поллі-Сервіс” отримав від поліграфкомбіната “Україна” замовлень на 503,6 млн гривень.

При цьому державне підприємство без пояснень відмовилось співпрацювати з попереднім постачальником – міжнародною компанією Linxens, яка виготовляла обкладинки з 2015 року.

Незадовго до нових контрактів директоркою комбінату стала Тетяна Бондаренко, пов’язана з новим постачальником. 

Саме “Поллі-Сервіс” раніше входило до складу консорціуму ЄДАПС, який у 2004-2013 роках монополізував ринок виготовлення документів і був відомий корупційними зв’язками з чиновниками. Наразі компанії колишнього ЄДАПС об’єднались у нову групу – Industrial Innovation Group.

Український “Поллі-Сервіс” продав заготовки на 0,5 євро дорожче, ніж планували іноземці. Таким чином, на тих об’ємах обкладинок, які комбінат вже закупив, набігає близько 28,8 млн гривень переплати.

Крім того, продукція “Поллі-Сервісу” може бути застарілою.

Після зміни постачальника вартість виготовлення паспортів для громадян зросла на 40 гривень. Усунена іноземна компанія також вимагає від держпідприємства компенсувати збитки, оцінивши їх у 1,5 млн євро.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE