Politerno > Україна і світ > Німеччина на тлі санкцій ЄС поставляє Росії товари подвійного призначення – ЗМІ

Німеччина на тлі санкцій ЄС поставляє Росії товари подвійного призначення – ЗМІ

  • 13 Лютого, 2022
  • 786 Переглядів
  • 0
ФРН - Росія

У 2021 році німецькі компанії постачали Росії велику кількість товарів, які можуть використовуватися у військових цілях.

Це випливає з переліку міністерства економіки Німеччини, який досі не публікувався, повідомляє “Європейська правда з посиланням на WELT AM SONNTAG.

У 2020 році міністерство або підпорядковане йому Федеральне управління економіки та експортного контролю (Bafa) видало 673 ліцензії на експорт так званих товарів подвійного призначення в Росію. Загальна вартість: майже 366 мільйонів євро.

Товари подвійного призначення – це товари, які можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях. До них відносяться машини, які можна використовувати у виробництві зброї, технології для будівництва літаків або певні хімічні речовини. Дивує великий обсяг цих поставок з Німеччини, оскільки з моменту анексії Криму в 2014 році, згідно з регламентом ЄС, до такого експорту в Росію застосовувалися більш жорсткі критерії, ніж в інші країни, зазначає видання.

У 2020 році Росія була четвертою країною-одержувачем таких товарів з Німеччини після Китаю з 1,6 мільярда євро, США з мільярдом євро і Бразилії з 371 мільйоном євро. Україна, з іншого боку, отримує лише невелику кількість товарів подвійного призначення з Німеччини. У 2020 році їх вартість становила 17 мільйонів євро.

Про які саме товари йдеться у справі Росії широко не відомо. Останніми роками точаться дискусії щодо поставок збідненого урану з Німеччини, який, на думку експертів, Росія могла б використовувати у виробництві зброї.

Уряд Німеччини востаннє захищав схвалення такого експорту в березні 2021 року, аргументуючи це тим, що перш ніж буде відмовлено у видачі ліцензії на експорт до Росії, потрібні “конкретні ознаки того, що існує ризик кінцевого військового використання”.

Депутат Бундестагу від “Зелених” Стефан Венцель закликав владу бути більш пильною: “Особливо в нинішній напруженій ситуації з Росією, ми повинні запровадити обмежувальну політику експортного контролю. Bafa має контролювати дуже ретельно, що відбувається з товарами подвійного призначення, і має виключити військове використання”.

Нагадаємо, нідерландська авіакомпанія KLM припинить польоти до України, запланований на 12 лютого рейс буде скасовано.

Президент США Джо Байден під час розмови з президентом РФ Володимиром Путіним застеріг його від вторгнення в Україну й повідомив, що чекатиме на Росію у разі розв’язання війни.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE