Politerno > Україна і світ > До Молдови суддю Чауса вивозили соратник Порошенка і заступник голови офісу Зеленського, – ЗМІ

До Молдови суддю Чауса вивозили соратник Порошенка і заступник голови офісу Зеленського, – ЗМІ

  • 21 Лютого, 2022
  • 626 Переглядів
  • 0
Смирнов

У 2016 році, після затримання на хабарі, суддю Миколу Чауса до Молдову вивозили ексдепутат від БПП Олександр Грановський, скандальний колишній столичний прокурор Сергій Лисенко та нині заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов.

Про це йдеться у матеріалі “Української правди” на основі тексту офіційних свідчень Миколи Чауса та заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, даних ними у серпні-вересні 2021 року слідчим СБУ.

“10 серпня 2016 року відбулася зустріч мене, Грановського Олександра та Лисенка Сергія. В ході зустрічі Грановський пояснив обставини ситуації, яка відбулася з Чаусом, та сказав, що тому потрібен адвокат. Я погодився”, – зазначив колишній адвокат Геннадія Корбана, а нині заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов. 

Смирнов радив Чаусу “поїхати у відпустку кудись на південь України”.

Він також познайомив його з адвокатом  Кімом Веремійчуком, щоб самому не “світитись” у цій справі. Веремійчук ходив з Чаусом на допит в НАБУ.

Пізніше Смирнов брав участь у вивезенні Чауса.

“Через месенджер зі мною зв’язалися – або Грановський, або Лисенко, хто точно не пригадую. Мені сказали, що необхідно, щоб Чаус прибув до підземного паркінгу, де його чекатимуть”, – згадує Смирнов.

Смирнов забрав Чауса з-під дому на таксі. Судді сказали не брати ніяких речей, мовляв, з ним просто хочуть “переговорити люди, які можуть взяти його під охорону”.

Тому Чаус вийшов у домашньому одязі, прихопивши лише паспорт.  

Машина таксі, в якій уже сидів Смирнов, рушила в невідомому напрямку з Дарниці на правий берег. Чаусу нічого не пояснювали. Потім на паркінгу Смирнов показав Чаусу невідомого чоловіка, і сказав, що “це людина з фірми, яка відвезе його у відпустку”.

Невідомий сказав судді лягти на заднє сидіння, і вони вдвох поїхали з паркінгу, залишивши адвокатів позаду.

Охоронці Чауса поселили його в квартирі в Ірпені, на Київщині. А через півтора тижні Чаус залишив Україну і опинився у Кишиневі.

У Кишиневі його навідував Смирнов і “наполегливо радив” просити політичного притулку в Молдові.

Чаус стверджує, що хотів повернутись в Україну, але йому не дозволяли. Потім Смирнов нібито погодився на повернення судді.

Але згодом Чаус дізнався, що у Києві і Смирнов і Веремійчук “накручували” його дружину: говорили, що її чоловік – злочинець-хабарник і спеціально їй не телефонує; лякали що Чаус сидітиме у в’язниці і схиляли подати заяву на розлучення, щоб не розділити з ним проблеми.

Лисенко теж приїжджав до судді у Кишинів. Чаус йому жалівся на своїх адвокатів, які тиснули на його дружину. Вони говорили спершу доброзичливо, але потім Лисенко знову почав говорити, що Чаус має просити політичного притулку в Молдові.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE