Politerno > Україна і світ > НАТО не надсилатиме війська в Україну, на саміт теж не покликало

НАТО не надсилатиме війська в Україну, на саміт теж не покликало

  • 24 Лютого, 2022
  • 814 Переглядів
  • 0

Генсек НАТО Єнс Столтенберг під час виступу на спеціальному брифінгу у Брюсселі так і не дав прямої відповіді на те, чи надасть Альянс військову допомогу Україні.

Про це пише “Європейська правда“.

“НАТО підтримує Україну, перебуває у близькій координації з ЄС, а також партнерами по всьому світу, щоб запровадити жорсткі санкції проти РФ. Союзники НАТО також тривалий час надавали практичну підтримку, щоб посилити Збройні сили України”, – сказав Столтенберг.

Генсека прямо запитали, чи планує НАТО надсилати війська на територію України, на що він відповів, “що НАТО буде захищати всіх своїх союзників у випадку нападу, і тому була збільшена присутність у на східних флангах тисячами військових, кораблів і літаків”.

Коли його вдруге запитали про те саме, він зазначив, що НАТО намагався завадити конфлікту, попереджаючи про плани Москви і погрожуючи санкціями. “Росія закрила двері для дипломатичного вирішення”, – сказав він.

Пізніше Столтенберг додав, що НАТО не має військ на території України і “не планує направляти”.

Столтенберг додав, що Північноатлантичний альянс збирає терміновий саміт по відеозв’язку 25 лютого, щоби ухвалити рішення про подальші дії.

“Ми збираємо віртуальний саміт НАТО на завтра (25 лютого), щоби ухвалити рішення про подальший шлях”, – заявив він.

Столтенберг дав зрозуміти, що чекає на тривале протистояння: “Мета Кремля знову встановити сфери впливу – це нова нормальність нашої безпеки”.

Він повідомив, що Альянс активував наперед розроблений план захисту, який спрощує пересування військ, у тому числі сил швидкого реагування, до яких входять також понад 100 літаків та 120 кораблів.

Столтенберг наголосив на готовності НАТО відбивати атаку у разі, якщо Росія піде далі і нападе на держави під захистом НАТО. “Немає простору для різночитань – атака на одного з нас, буде атакою на всіх”.

Пізніше Столтенберг повідомив, що саміт 25 лютого відбудеться у розширеному складі. Альянс вирішив надіслати сигнал також двом державам-партнерам.

“Фінляндія та Швеція – близькі партнери НАТО і ми почули він них чіткий сигнал, що хоча прямо зараз вони не подають заявку на членство в Альянсі – але вони проти підписання будь-яких угод з РФ, які б закрили можливість розширення НАТО у майбутньому. Для них це – можливість для самовизначення, право обирати свій шлях, і потенційно, у майбутньому, також претендувати на членство в НАТО”, – пояснив Столтенберг.

“Я заросив Фінляндію та Швецію на віртуальний саміт НАТО (який відбудеться 25 лютого). Крім Швеції та Фінляндії у ньому братимуть участь також президенти ЄС”, – пояснив генсек НАТО.

Утім Україну, яка також є близьким партнером Альянсу і безпосередньо потерпає від агресії РФ, на зустріч лідерів Альянсу не запросили.

Альянс також активував наперед розроблений план захисту, який спрощує пересування військ, у тому числі сил швидкого реагування, до яких входять також понад 100 літаків та 120 кораблів.


Нагадаємо, Верховна Рада ввела воєнний стан в Україні у зв’язку з нападом Росії.

Наступу російських військ через державний кордон передує артилерійський обстріл, далі рухається військова техніка.

Російська військова техніка, в тому числі броньована порушила державний кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях.

Державний кордон України піддався атаці російських військ з боку РФ та РБ. Білоруські танки перетнули український кордон.

Українські війська відбили місто Щастя, що на Луганщині, яке атакувала Росія.

За даними Національної поліції України, станом на 8 ранку в Україні є перші жертви нової російської агресії.

На заході Україні палають аеропорти та військові частини, повідомляють рятувальники.

За даеними радника голови Офісу президента Олексія Арестовича, перший удар окупаційних військ РФ по Україні провалився – він не знизив боєздатність ЗСУ.

Російські окупанти обстріляли з артилерії житловий район у місті Чугуїв на Харківщині.

У четвер, 24 лютого, лідери Євросоюзу проведуть позачерговий саміт, щоби затвердити санкції проти Росії.

Українські війська стійко тримають оборону держави, зокрема у Чернігівській області російських окупантів вдалося нейтралізувати. Повідомляється, що українські військові збили ще один російський літак у Луганській області.

Росія запустила дві ракети по місту Бровари під Києвом – обстріляні дві військові частини, 6 людей загинуло, 12 поранені. Гостомель під Києвом, де розташоване летовище держпідприємства “Антонов”, обстрілюють із гелікоптерів.

Державна прикордонна служба повідомляє, що у Житомирській області російські війська пішли на прорив державного кордону.

Кремль готовий до переговорів з Києвом про нейтральний статус України та відмову від розміщення на її території озброєнь.

Понад 100 російських муніципальних депутатів з різних міст, журналісти та діячі культури засудили напад РФ на Україну.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE