Politerno > Україна і світ > ЄС роширив санкційний список, а США ввели обмеження проти ЦБ, Мінфіну та сувінвестфонду РФ

ЄС роширив санкційний список, а США ввели обмеження проти ЦБ, Мінфіну та сувінвестфонду РФ

  • 28 Лютого, 2022
  • 738 Переглядів
  • 0

У понеділок, 28 лютого, ЄС запровадив санкції щодо речника президента РФ Дмитра Пєскова, а також проти російського підприємця Алішера Усманова, власників консорціуму “Альфа-Груп” Михайла Фрідмана та Петра Авена.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на Офіційний журнал ЄС.

Загалом санкції запровадили щодо 26 росіян. 

Під санкції, зокрема, потрапили основний власник “Сєвєрсталі” Олексій Мордашов, головний виконавчий директор компанії ПАТ “НК “Роснефть” Ігор Сєчін та президент ПАТ “Транснефть” Микола Токарєв, співвласник аеропорту “Шереметьєво” Олександра Пономаренко.

Чоловік пропагандистки Маргарити Симоньян – Тигран Кеосаян, теж у списку.

Згідно з документом, окрім цього в списках санкцій – АТ “СОГАЗ”.

Санкції набирають чинності у день публікації відповідного рішення в Офіційному журналі ЄС, тобто, 28 лютого.

Також у списку санкцій опинилися віцепрем’єр Дмитро Чернишенко, голова Мінбуду РФ Ірек Файзуллін, міністр транспорту РФ Віталій Савельєв.

Своєю чергою, Сполучені Штати опублікували новий пакет санкцій проти Росії, які націлені на Центральний банк РФ, Мінфін та суверенний інвестфонд.

Про це йдеться у заяві Держсекретаря США Ентоні Блінкена, Мінфін США.

“У кооперації з нашими партнерами США запроваджують подальші заходи проти російської фінансової системи у відповідь на війну, яку Росія продовжує вести проти України”, – йдеться у заяві.

А саме, США заборонили громадянам США здійснювати будь-які операції за участі Центрального банку РФ, Фонду національного багатства або Міністерства фінансів. 

Крім того, блокувальні санкції запроваджуються проти Російського фонду прямих інвестицій, двох його дочірніх компаній і генерального директора Кирила Дмитрієва. Цей фонд підконтрольний президенту Путіну та його найближчому оточенню.

“Ми вдалися до таких дій, аби порушити здатність Росії використовувати свої міжнародні резерви для підриву впливу наших санкцій, а також аби не дати Росії отримати доступ до її фонду багатства для використання в її поточній війні проти України”, – заявляють у Штатах.

Російський фонд прямих інвестицій був створений у 2011 році за наказом експрезидента РФ Дмітрія Мєдвєдєва і, тоді прем’єр-міністра, Владіміра Путіна. Офіційно, Фонд інвестує у низку секторів і був створений для залучення прямих інвестицій в країну. Попри це він вважається фондом Путіна та його найближчого оточення для розкрадання коштів.

Кірілл Дмітрієв є близьким соратником Путіна та виконавчим директором Фонду. Він використовував свої зв’язки як випускника американських університетів у своїй роботі представником Путіна в інституціях США.

Нагадаємо, Єврокомісія та об’єднання європейських електромереж розпочне процес екстреного приєднання України до єдиної енергомережі ЄС. Очікується, що цей процес займе кілька тижнів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE