Politerno > Україна і світ > Оточення Путіна вважає війну в Україні катастрофічною помилкою, але він не поступиться – Bloomberg

Оточення Путіна вважає війну в Україні катастрофічною помилкою, але він не поступиться – Bloomberg

  • 20 Квітня, 2022
  • 1262 Переглядів
  • 0

Через зростання військових втрат оточення президента Росії Володимира Путіна вже ставить під сумнів його рішення вторгнутися в Україну. Сам він упевнений, що росіяни готові на жертви заради його бачення “національної величі”.

Про це пише Bloomberg.

Як заявили 10 джерел на умовах анонімності, деякі члени елітного оточення Путіна називають війну проти України “катастрофічною помилкою, яка відкине країну в минуле на багато років”.

Ряди критиків на вершині влади залишаються обмеженими, розподіляючись на високопоставлених посадах в уряді та державному бізнесі. Крім того, оточення Путіна не бачить жодних шансів, що Путін змінить свій курс, як і перспектив внутрішнього опору. Частина з них серйозно побоюється, що той вдасться до обмеженого використання ядерної зброї, якщо зіткнеться з провалом кампанії, яку він вважає своєю історичною місією. 

За їх словами, Путін все більше і більше покладається на коло безкомпромісних радників, що звужується, і відкидає спроби інших попередити його про згубні економічні та політичні витрати.

Зокрема свої дії він пояснює тим, що хоча Росія і заплатить величезну ціну за агресію проти України, Захід нібито не залишив йому іншого вибору. Безперечно, підтримка війни Путіна залишається великою серед більшої частини російської еліти, причому багато інсайдерів публічно і приватно сприймають наратив Кремля про те, що конфлікт із Заходом неминучий і що економіка адаптується до масштабних санкцій, запроваджених США та її союзники. Громадська підтримка залишається сильною, оскільки початковий шок і зрив санкцій змінився свого роду сюрреалістичною стабільністю в Росії.

Тим не менш, все більше і більше провідних інсайдерів прийшли до переконання, що прагнення Путіна продовжити вторгнення прирікає Росію на роки ізоляції та посилення напруженості, через які її економіка постраждає, її безпека буде скомпрометована, а її глобальний вплив буде випотрошено. Кілька бізнес-магнатів зробили завуальовані заяви, ставлячи під сумнів стратегію Кремля, але багато потужних гравців занадто бояться посилення придушення інакомислення, щоб публічно висловлювати свої занепокоєння.

Скептики були здивовані швидкістю та широтою відповіді США та їх союзників, оскільки санкції заморозили половину резервів центрального банку в розмірі 640 мільярдів доларів, а іноземні компанії відмовлялися від десятиліть інвестицій, щоб закрити операції майже миттєво. Розширення військової підтримки Києва допомагає його військам зупинити просування Росії.

Високі чиновники намагалися пояснити президенту, що економічний вплив санкцій буде руйнівним, перекресливши два десятиліття зростання та підвищення рівня життя, які Путін нібито забезпечив під час свого правління.

Путін як і раніше впевнений, що за ним стоїть громадськість, а росіяни готові терпіти роками заради його бачення національної величі. За допомогою жорсткого контролю над капіталом рубль відшкодував більшість своїх початкових втрат.

Путін сповнений рішучості продовжувати наступ, навіть якщо Кремлю довелося зменшити свої амбіції від швидкого, масштабного захоплення більшої частини України до виснажливої ​​битви за регіон Донбасу.

За кілька тижнів після початку вторгнення коло радників і контактів Путіна звузилося до обмеженої групи прихильників жорсткої лінії. Рішення про вторгнення було прийнято Путіним і лише кількома яструбами, включаючи міністра оборони Сергія Шойгу, начальника Генштабу Валерія Герасимова та Миколу Патрушева, секретаря Ради безпеки Росії.

Нагадаємо, частина із запланованих евакуаційних автобусів із жителями Маріуполя виїхали в бік Запоріжжя за визначеним Росією маршрутом.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE