Politerno > Україна і світ > Українці розкритикували Укрпошту за обмежений тираж марок “Русский военный корабль”

Українці розкритикували Укрпошту за обмежений тираж марок “Русский военный корабль”

  • 22 Квітня, 2022
  • 1099 Переглядів
  • 0

В Україні розгорівся скандал навколо випущеної “Укрпоштою” марки “Русский военный корабль”, зокрема, людей обурив її обмежений тираж, що може бути маніпуляцією з метою підняття ціни.

Гендиректор “Укрпошти” Ігор Смілянський анонсував продаж нової марки, яка частково повторює вже легендарну фразу захисників острова Зміїний: “Русский военный корабль – все” або “Russian Warship … Done”.  

 

Марку “старого” зразку “Русский военный корабль, иди нах*й” у відділеннях “Укрпошти” більше не продають. Останні 100 000 примірників зараз можна купити лише в онлайн-магазині, який, за словами Смілянського, не працює через DDos атаку.

Збільшувати тираж “оригінальної” марки “Укрпошта” не планує. Водночас оголошений тираж нової – всього 5 мільйонів примірників та 1 мільйон конвертів.

Українці обурилися таким рішенням керівництва Укрпошти, адже не всі охочі встигли купити марку, що стала символом спротиву українців на тлі російської військової агресії.

Народна депутатка від “Слуги народу” Євгенія Кравчук на обурення українців, які щиро не розуміють, чому не можна збільшити тираж старої марки, відповіла так:

“Бо втрачається цінність оригінального тиражу. Це як limited edition”.

Смілянський – такої ж думки. Марку з кораблем він порівнює з сумками Hermes та автомобілями Ferrari, які “не випускають додаткові (сумки та машини – ред.), бо за ними велика черга”.

“Змінити правила означає кинути тих, хто придбав (марку – ред.) першим”, – написав Смілянський у Facebook.

Після цих слів українці почали звинувачувати гендиректора компанії у тому, що він лобіює інтереси філателістів, а не звичайних українців та воїнів ЗСУ чи тероборони, які, певно, хотіли б мати на пам’ять символічну марку після перемоги.

Ба більше, крім проблем із фізичним доступом до відділень, зокрема і через величезні черги за марками, 22 квітня “ліг” сайт, де можна було придбати марки онлайн, що лише підсилило невдоволення суспільства. Станом на 16:00 22 квітня сайт досі не працює.

Пропонуємо увазі читачів реакції українців у соцмережі на відповідне рішення керівництва “Укрпошти”.  

Адвокатка та керівниця Ліги українських правозахисників Юлія Сегеда пише, що до неї з проханням дістати марку звертаються військові.

“Я тепер не знаю що робити. Прочитала, що сьогодні почнеться продаж, але деякі отримають посилання на сайт раніше.

Отже, якщо мені вдасться щось купити я потім роздам хлопцям хто хоче по одній марці.

Пану з мільйонною зарплатою ганьба.Хто може допомогти мені купити ці марки, пліз, я гроші віддам.

Я навіть не думала що у мене буде таке незвичне завдання”,  розповідає Сегеда.

Журналістка Вікторія Кобеляцька заявила, що “Укрпошта продовжує випробовувати терпіння філателістів”. Зокрема, скаржиться на неможливість придбати марку через онлайн-магазин.  

“Моє перше замовлення онлайн скасували “через значну кількість спекулятивних замовлень”. Але напередодні я отримала “лист щастя”, що відкрили  передпродаж поштових марок у оновленому онлайн-магазині.

Причому, посилання на замовлення прислали о 9 ранку, тоді як усім іншим клієнтам – о 10 годині. Пояснили, що купити можна не більш як один марковий аркуш та два примірники немаркованого художнього конверта.

Заінтригована, я вирішила спробувати. Процес замовлення досі триває”.

Свою думку висловила і продюсерка “Громадського” Наталія Шимків, наголосивши, що “Укрпошта” “створила ексклюзивність там, де її ніколи не було”.

Сотні, а то й тисячі українців у соцмережі закликають керівництво “Укрпошти” збільшити тираж марок.

Українці запитують, чому державне підприємство відмовляється від можливості заробити більше коштів, дослухавшись до запиту суспільства. Скриншот коментаря на сторінці Ігоря Смілянського у Facebook:

Українці обурені рішенням керівництва Укрпошти обмежити тираж марок з кораблем. Скриншот коментаря на сторінці Ігоря Смілянського у Facebook

Ті, хто закликають збільшити тираж, щиро не розуміють, навіщо в умовах війни “Укрпошта” “накаляє” ситуацію, що в кінцевому результаті заважає насамперед компанії виконувати її прямі обов’язки.

Далеко не всіх хвилює ажіотаж з марками. Натомість, “Укрпошту” закликають просто виконувати свої обов’язки.

Багато українців хотіли б мати символічну марку з кораблем. Скриншот коментаря на сторінці Ігоря Смілянського у Facebook

Новини про лімітований тираж викликали такий великий ажіотаж, що українці уже створили петицію з проханням до “Укрпошти” видати наступний тираж марки з кораблем в обсязі 10 мільйонів екземплярів з ідентичним зображенням.

“Заява Укрпошти про те, що марку більше не будуть випускати, може стати маніпуляцією з метою підняття ціни на марку на чорному ринку. Пояснення, що “кожна марка збереже свою історичну цінність”, може бути виправданням можливої корупції. 

Ми віримо, що Укрпошта просто зробила помилку і підстав для підозри в корупції тут немає. Але це вже повинні перевірити детективи НАБУ та прокурори САП, а можливо навіть і судді ВАКС.

Я як громадянин України не хочу, щоб в Україні перепродавали марки на чорному ринку під час війни”, – наголосив автор петиції Роман Кошляк. 

Нагадаємо, Франція передасть Україні самохідні артилерійські установки Caesar та партію протитанкових ракет Milan.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE