Politerno > Україна і світ > США: Україна може стати членом НАТО без ПДЧ – Кремль: у Київа з Москвою “територіальна суперечка”

США: Україна може стати членом НАТО без ПДЧ – Кремль: у Київа з Москвою “територіальна суперечка”

  • 16 Травня, 2022
  • 1963 Переглядів
  • 0

Україна може стати членом НАТО без етапу ПДЧ – як Фінляндія та Швеція. У Кремлі кажуть, що членство України в НАТО відрізняється від Фінляндії та Швеції.

Про це в інтерв’ю “Європейській правді” заявила тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін.

“Що стосується можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то План дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже, Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Однак я би не називала це скороченою процедурою”, – зазначила тимчасова повірена.

Вона зауважила, що ПДЧ – це механізм, який дозволяє державі-члену досягнути вимог для сумісності, і якщо якась держава вже відповідає усім вимогам – План дій щодо членства стає непотрібним.

“Тому як Україна, так і будь-яка інша держава не має отримувати План дій щодо членства та виконувати його у разі, якщо ви загалом будете відповідати більшій частині вимог”, – сказала Крістіна Квін.

Своєю чергою прессекретар кремля Дмитро Пєсков заявив, що членство України в НАТО відрізняється від Фінляндії та Швеції тому, що Київ з Москвою нібито має “територіальну суперечку”.

“У нас немає територіальних суперечок ні з Фінляндією, ні зі Швецією. У той час як Україна потенційно могла стати членом НАТО, і тоді в Росії виникла б територіальна суперечка з державою в альянсі, що несе величезні ризики для всього континенту.

Це питання серйозне, яке викликає наше занепокоєння. Ми будемо уважно стежити, які будуть наслідки вступу Фінляндії та Швеції до НАТО у прикладному плані з погляду нашої безпеки, яка має бути забезпечена абсолютно безумовно”, – зазначив Пєсков.

Нагадаємо, Фінляндія та Швеція мають намір офіційно подати заявки на вступ до НАТО 17 травня.

Якщо війна в Україні затягнеться, то 9 з 10 українців можуть опинитися за межею бідності.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE