Politerno > Україна і світ > Правоохоронці встановили 8 окупантів, які катували українців і вбили сім’ю старости Мотижина

Правоохоронці встановили 8 окупантів, які катували українців і вбили сім’ю старости Мотижина

  • 24 Травня, 2022
  • 780 Переглядів
  • 0

Встановлено особи російських військовослужбовців, які вбили сім’ю старости села Мотижин і причетні до тортур українців. Після катувань окупантів вижили лише 3 людини.  

Про це повідомляють Офіс генпрокурораСБУ та генпрокурорка Ірина Венедіктова на Facebook-сторінці.

Зокрема, встановлено 5 військовослужбовців ЗС РФ та 3 найманців ПВК “Вагнер”. Вони причетні як мінімум до 14 епізодів злочинів. Лише 3 особи вижили після їхніх тортур.

“Прокурори Київської обласної та Києво-Святошинської окружної прокуратур спільно з СБУ ідентифікували причетних до звірств у Мотижині:

  • старший лейтенант Олег Крикунов – командир взводу 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії

  • сержант Чінгіс Гончіков – командир відділення – командир бойової машини 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії

  • сержант Олександр Ванчіков – командир відділення 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії

  • сержант Магомедмірза Сулейманов – командир бойової машини 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії

  • старший лейтенант Віталій Дмітрієв командир взводу 37 окремої мотострілкової бригади 36 загальновійськової армії

  • Сергій Сазанов – член ПВК “Вагнер”

  • Сергій Сазонов – водій відділення КШМ ПВК “Вагнер”

  • Олександр Ступніцький – розвідник-зв’язківець 1 розвідувально-штурмового взводу 1 розвідувально-штурмової роти ПВК “Вагнер”.

Слідством встановлено, що у березні 2022 року окупанти викрали з дому старосту села Мотижин Ольгу Сухенко, її чоловіка та сина, – зазначила генпрокурорка.

За словами генпрокурора, в місці свого “базування” росіяни катували їх, вибиваючи інформацію про ЗСУ та тероборону.

“Просто на очах у матері вони спочатку прострелили ногу синові, а потім вбили пострілом у голову. Вся сім’я загинула від множинних вогнепальних поранень.

Вдумайтеся в причини іншого вбивства – одна із їхніх жертв отримала кулю просто за те, що була вдягнена в чорне. Її ж батька вони взяли у полон і тримали у сараї зі зв’язаними руками та зав’язаними очима практично без їжі й води”, – підкреслила Венедіктова.

Крім того, двох волонтерів, які намагалися провезти в окупований Мотижин гуманітарну допомогу для місцевих, після допитів і катувань окупанти вивезли до лісосмуги, де розстріляли. Один із них вижив.

Гумдопомогу та автомобілі волонтерів російські військові та найманці поцупили.

Підозрювані також закатували до смерті і двох членів громадської організації “Патріот”, їх тіла знайдені із численними наскрізними вогнепальними пораненнями.

Ще одного з потерпілих окупанти прив’язали до квадроцикла, змусивши так бігти майже 1 км.

Чоловікові також довелося пережити допити, погрози вбивством і побиття та кілька днів заточення у каналізаційній ямі.

Венедіктова повідомила, що крім вбивств, катувань та утримання полонених, серед встановлених злочинів підозрюваних також обстріли та підпали будинків мирних, і відбирання мобільних телефонів.

Окупантам в Україні заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч.1, ч.2 ст.438 ККУ).

Нагадаємо, свідчення та відео, отримані The New York Times, доводять, що російські десантники стратили щонайменше вісім українців у Бучі 4 березня, що є потенційним військовим злочином.

За даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, окупанти використовують зґвалтування та сексуальне насильство в інших формах як тактику ведення війни.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE