Politerno > Україна і світ > У Зеленського хочуть переглянути необхідність існування Конституційного суду

У Зеленського хочуть переглянути необхідність існування Конституційного суду

  • 26 Травня, 2022
  • 762 Переглядів
  • 0

В Офісі президента вважають, що Україні потрібна нова судова реформа з переосмисленням необхідності існування Конституційного суду.

Про це заявив заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов в інтерв’ю “Радіо Свобода“.

“Я наголошую на тому, що конституційна реформа, яка була проведена за часів Петра Олексійовича Порошенка, створила Конституційний суд як орган, який взагалі є недоторканим в порівнянні з будь-яким іншим державним органом… 

Тому я вважаю цю реформу ганебним явищем, яке треба згортати і робити нову реформу, в якій переосмислити необхідність існування КСУ”, – зазначив Смирнов.

За його словами, Офіс президента сподівається отримати відповідь на питання, як саме має виглядати реформований КСУ, від конституціоналістів, котрі зараз активно беруть участь у раді відновлення країни.

Слід нагадати, що у жовтні минулого року на “Українській правді” вийшла велика стаття “Пора трансформувати Україну”, яку підписали тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін, глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас і посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс. Дипломати констатували відсутність жодного прогресу в реалізації реформи Конституційного суду з моменту надання в грудні 2020 р. Венеціанською комісією свого висновку з цього приводу.

Зеленський мав намір провести через Верховну Раду такий варіант реформи КСУ, який категорично не влаштовує західних партнерів. У тому варіанті реформи КСУ, про який оголосив Зеленський, західних партнерів категорично не влаштовують два пункти. Перший — це те, що Верховна Рада призначить конституційного суддю за своєю квотою, керуючись старою процедурою, замість того, щоб спочатку прийняти закон про нову процедуру відбору кандидатур суддів. Другий пункт — це те, що, як анонсував Зеленський, “потім буде проголосований закон про КСУ”.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нагадав партнерам, що з доставкою зброї зволікати не можна, оскільки це вимірюється життями людей, які рятують світ від російських окупантів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE