Politerno > Україна і світ > ДБР заарештувало автогаз, який Укрнафта продала фірмам з орбіти Коломойського вдвічі дешевше ринку

ДБР заарештувало автогаз, який Укрнафта продала фірмам з орбіти Коломойського вдвічі дешевше ринку

  • 1 Червня, 2022
  • 905 Переглядів
  • 0

Укрнафта продала компаніям з орбіти олігарха Ігоря Коломойського скраплений газ за ціною вдвічі нижчою за ринкову.

Торги проходили 27 квітня на біржі УМВБ.

Так, було реалізовано 14,1 тисяч тонн за ціною 28 тисяч грн за тонну на 395 млн грн.

Ринкова ціна того дня була на рівні близько 50-52 тисяч грн за тонну. За такою ціною у той же період свій газ продала держкомпанія Укргазвидобування.

АЗС групи “Приват” Коломойського сьогодні продають скраплений газ дорожче 30 грн за літр.

Через цю угоду напівдержавна компанія недорахувалася близько 300 млн грн.

Як повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань 1 червня, на скраплений газ, який напівдержавна Укрнафта раніше продала на біржі вдвічі дешевше ринкової ціни, накладено арешт.

Так, працівники ДБР розслідують кримінальне провадження щодо реалізації скрапленого газу “Укрнафтою” протягом квітня – травня 2022 року. Слідство встановило, що під час воєнного стану у квітні компанія подала заявку на проведення аукціону з продажу скрапленого газу. Для цього була погоджена біржа, запропонована самою “Укрнафтою”, проте яка не мала відповідної ліцензії.

“Результати аукціону мають ознаки фальсифікації, оскільки переможці купили скраплений газ за ціною практично у два рази нижчою від ринкової”, – повідомили у ДБР.

Зокрема, переможцем на аукціоні визнано двох учасників з пропозицією цін близько 28 тис. грн за тонну, хоча у той же день на іншому аукціоні ці ж компанії змогли купити скраплений газ із пропозиціями цін близько 55 тис. грн за тонну. Інші учасники аукціону пропозиції ціни взагалі не надавали.

Таким чином сума завданих збитків підприємству, у якому значна державна частка, може становити понад 300 млн гривень. В рамках провадження за ознаками умисного використання службовими особами службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки, ДБР арештувало зазначений скраплений газ.

Нагадаємо, президент США Джо Байден заявив, що США поставлять в Україну більш досконалі ракетні системи та боєприпаси.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE