Politerno > Україна і світ > Військовий експерт назвав основні помилки та успіхи ЗСУ під час війни з РФ

Військовий експерт назвав основні помилки та успіхи ЗСУ під час війни з РФ

  • 10 Червня, 2022
  • 1238 Переглядів
  • 0

Через можливу зраду оборона півдня України під час вторгнення РФ – провалилася, інших серйозних помилок на даний момент з боку командування ЗСУ немає.

Про це заявив в інтерв’ю ZN.UA відомий військовий аналітик з Азербайджану Агіл Рустамзаде.

Хоча й провал оборони на півдні, як додав Рустамзаде, має багато нюансів. І поки що ми не знаємо всіх деталей, він не може робити якісь необґрунтовані заяви. Проте, за його словами, серед таких нюансів може бути зрада.

«Так чи інакше, але південь України однозначно був бездарно втрачений. Тепер вам потрібно обороняти те, що є, по можливості, продовжуючи шукати проломи в обороні ворога, контратакувати. Такі ж точкові можливості для контратак є у Харківській області, у Запоріжжі. Усе це входить у загальну стратегічну оборонну операцію цієї війни. Щодо відрізання від комунікацій угруповання на півдні, то тут без високоточної зброї ніяк не обійтися. Без неї вам доведеться кожен населений пункт повертати кров’ю своїх солдатів», – заявив експерт.

У цьому контексті, за словами Рустамзаде, йому дуже імпонує, що українське командування не поспішає бездумно кидати свої сили на укріплені рубежі росіян. Те саме можна сказати і про міста, мешканців та інфраструктуру яких ви максимально бережете.

«Російське командування не дуже дбало про мобілізовані в «ДНР/ЛНР». Їх кидали на добре підготовлені та укріплені лінії української оборони. Там багато жертв. Про це ніхто не пише, але я вважаю, що кількість убитих із цих «республік» перевищує 20 тисяч людей. Це було насправді «гарматне м’ясо». Щодо України та використання сил ТрО, це був той момент, коли треба було латати дірки та проломи в обороні. Це не система, це вимушений захід», – наголосив Рустамзаде.

Говорячи про успішні рішення за час війни, які призвели до локальних проривів або заклали основи для майбутніх перемог, Рустамзаде згадав про Миколаєв і не тільки.

«Я думаю, що з перших днів під Миколаєвом та в області дуже вдало був сформований вузол оборони. Який не дав противнику захопити обласне місто, а також створив умови для майбутніх контрнаступних операцій. У тому числі, для майбутньої деокупації Херсона. І як ми бачимо сьогодні, саме з боку Миколаєва ЗСУ здійснюють постійний тиск на Херсонське угруповання росіян. Удач багато. Київ, Чернігів, Суми… Але там все-таки частковий успіх, бо 30-тисячне угруповання противника звідти пішло саме. Після опору української армії, звісно. Але ось завдати їм великої шкоди при відступі, ЗСУ не вдалося», – зазначив експерт.

Водночас аналітик вказав на одну з можливих причин такої ситуації.

«Тут дозволю собі сісти на улюблений коник і нагадати українському військово-політичному керівництву про важливість застосування дронів-камікадзе. Я не розумію, чому командування не приділяє цим універсальним боєприпасам, які у вас є, належної уваги. Українська армія почала активно використовувати повітряну авіацію. А дрони-камікадзе — це ще й чудовий інструмент для знищення ППО противника. Плюс розвідувальні місії, знищення ДРГ, бойової техніки. Їхнє масове використання дасть такий самий ефект, як застосування «Джавелінів». Вони також можуть замінити «Байрактари», які не запрацювали на повну міць через об’єктивні причини (відсутності всього технологічного ланцюжка), – зазначив Рустамзаде.

«А якщо ви звільнятимете Херсон, то як? Без цих боєприпасів ви отримаєте максимальну кількість жертв мирних людей та зруйнуєте своє місто», – додав експерт.

Агіл Рустамзаде вважає, що в Україні після повномасштабного вторгнення РФ почалася війна на виснаження, а не війна ХХI століття, яка за кілька місяців закінчується капітуляцією розгромленого ворога. При цьому він зазначив, що долю російсько-української війни вирішить саме політична поразка Росії.

Як повідомлялося, екретар РНБО Олексій Данілов стверджує, що наразі невідомо, хто винен в окупації росіянами південя України.

Нагадаємо, протягом доби 9 червня внаслідок обстрілів російських військ по Харківщині загинули дві людини.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE