Politerno > Україна і світ > Парламент підтримав ратифікацію Стамбульської конвенції

Парламент підтримав ратифікацію Стамбульської конвенції

  • 20 Червня, 2022
  • 851 Переглядів
  • 0

Народні депутати підтримали ратифікацію Стамбульської конвенції, проти якої виступали релігійні організації.

“За” проголосували 259 народних депутатів, проти – 4, утрималися – 25.

Від фракції “Слуги народу” надійшло 193 голоси, один проти і 6 утрималися, від “Європейської солідарності” – 9 “за”, один утримався, від “Батьківщини” утрималися всі 13 нардепів, які голосували; від “Голосу” – 10 “за” і 2 “проти”, від “Платформи за життя і мир”, “Довіри” й “Відновлення України” всі депутати, які проголосували, дали голоси “за”, від “За майбутнє” – 2 голоси “за”, один проти і 6 – утрималися.

Ратифікація Стамбульської конвенції нібито вважається гарним сигналом напередодні саміту ЄС щодо готовності України впроваджувати необхідні реформи, оскільки для держав-членів ЄС це є своєрідним “маркером цивілізованості”. 

Це рішення, що відкладалося багато років – зокрема через позицію Всеукраїнської ради церков – було особливо важливими для Нідерландів та Швеції – двох країн-скептиків, які зрештою погодилися підтримати статус кандидата для України. 


Довідково: Стамбульська конвенція – це міжнародна угода Ради Європи щодо домашнього насильства. Повна назва документу звучить як Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Стамбульська конвенція стала відкритою до підписання у 2011 році. У цьому ж році Стамбульську конвенцію підписала Україна. Проте для того аби вона стала частиною законодавства її необхідно ратифікувати.

Стамбульську конвенцію підписали, але не ратифікували такі країни ЄС як: Болгарія, Чехія, Угорщина, Литва, Латвія, Словаччина та Велика Британія.

Стамбульська конвенція передбачає заборону на дискримінацію. За визначеними ознаками. Серед підстав для дискримінації Рада Європи включає: гендер, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність. Цим вона фактично підвищує статус ЛГБТ та надає їм додаткові права. І реалізовувати ці права вони будуть за гроші українських платників податків.

Наразі Конституція України, Сімейний кодекс визначають шлюб як союз чоловіка та жінки. Відповідно діти мають право на виховання в сім’ї, де є мама і тато.

Стамбульська конвенція несе ризик легалізації одностатевих шлюбів. ЛГБТ говорить, що держава порушує їх право на сім’ю, бо чоловік з чоловіком чи жінка з жінкою в Україні не можуть укласти шлюб, не можуть усиновити дитину. Тож можем спрогнозувати як будуть в майбутньому вирішені спори про відмову укласти шлюб між ЛГБТ парою, якщо буде закладена дискримінація на основі сексуальної орієнтації.

Стаття 14 Стамбульської конвенції передбачає включення адаптованого до рівня розвитку учнів навчального матеріалу з таких питань, як рівність між жінками та чоловіками, нестереотипні гендерні ролі, взаємна повага, вирішення конфліктів у міжособистісних стосунках без застосування насильства, насильство стосовно жінок за гендерною ознакою та право на особисту цілісність, у формальні навчальні плани на всіх рівнях навчання.

Тобто, якщо Україна ратифікує Стамбульську конвенцію в такому вигляді як вона є, то поняття гендер, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність стануть частиною українського законодавства.


Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський у суботу вніс до парламенту законопроєкт про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання домашньому насильству, відомої також як Стамбульська конвенція.

Нагадаємо, Кабмін затвердив річний звіт НАК “Нафтогаз України” за 2021 рік та визнав роботу правління НАК у 2021 році задовільною. А також затвердив розподіл чистого прибутку за 2021 рік. 12 млрд грн прибутку спрямують в бюджет. Одночасно вимагають 266 млрд грн з бюджету на закриття величезної дири Нафтогазу.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE