Politerno > Україна і світ > НАТО офіційно визнав РФ своєю стратегічною загрозою та встановив правила ядерного стримування

НАТО офіційно визнав РФ своєю стратегічною загрозою та встановив правила ядерного стримування

  • 29 Червня, 2022
  • 517 Переглядів
  • 0

Нова Стратегічна концепція НАТО офіційно визначає Росію найсерйознішою і безпосередньою загрозою для безпеки союзників.

Концепція, текст якої є у розпорядженні “Європейської правди“, була ухвалена на саміті лідерів НАТО 29 червня.

“Російська Федерація є найбільш серйозною і безпосередньою загрозою безпеці союзників, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні”, – йдеться у тексті ухваленої концепції, яка визначає стратегію НАТО на наступне десятиріччя.

Водночас, Альянс підкреслює, що не прагне конфронтації з РФ та не становить для Росії загрози.

Концепція не уточнює, чи вважає Альянс Росію своїм ворогом чи противником, але готовий до агресії з її боку. “Ніхто не повинен сумніватися в нашій силі та рішучості захищати кожен дюйм території союзників, захистити суверенітет і територіальну цілісність союзників та подолати будь-якого агресора”, – йдеться у документі.

Нинішнє рішення відображає різку зміну із ситуацією з безпекою в Європі через війну в Україні, оскільки в попередній концепції, ухваленій в 2010 році, НАТО визначав Росію своїм стратегічним партнером.

Нинішнє рішення відзначає, що Росія  прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності та анексії. 

“Вона використовує звичайні, кібер- та гібридні засоби проти нас та наших партнерів. Її агресивна військова позиція та риторика, а також доведена готовність застосувати силу для досягнення своїх політичних цілей підривають заснований на правилах міжнародний порядок”, – йдеться у тексті ухваленої лідерами концепції.

Нова Стратегічна концепція НАТО передбачає, що стратегічні ядерні сили Альянсу залишаються найвищою гарантією безпеки союзників.

“У Стратегічній концепції 2022 року підтверджується, що найвищою гарантією безпеки союзників є стратегічні ядерні сили Альянсу. Поки існує ядерна зброя, НАТО залишиться ядерним союзом”, – йдеться в ухваленому рішенні.

Водночас НАТО вважає, що обставини, за яких Альянсу, можливо, доведеться застосувати ядерну зброю, є вкрай малоймовірними.

Стратегічні ядерні сили Альянсу, особливо Сполучених Штатів, є найвищою гарантією безпеки НАТО, йдеться у рішенні. Незалежні стратегічні ядерні сили Сполученого Королівства та Франції відіграють власну стримуючу роль і роблять значний внесок у спільну безпеку Альянсу, сказано у документі.

Відзначається, що центри ухвалення рішень цих союзників сприяють ядерному стримуванню.

НАТО підкреслює, що, зберігаючи ядерну зброю, Альянс “прагне зробити світ безпечнішим для всіх” і створити умови для “миру без ядерної зброї”, тому підкреслює унікальну роль ядерного стримування.

“НАТО зробить всі необхідні заходи для забезпечення надійності, ефективності, безпеки місії ядерного стримування… НАТО продовжуватиме підтримувати надійне стримування, зміцнювати свої стратегічні комунікації, підвищувати ефективність своїх навчань та знижувати стратегічні ризики”, – йдеться у тексті Стратегічної концепції.

Нагадаємо. 29 червня Україна та ЄСВ укладуть угоду про “транспортний безвіз”, за якою українські водійські посвідчення повністю визнаватимуться на території блоку.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE