Politerno > Україна і світ > З 11 липня куріння електронних сигарет у громадських місцях – заборонено. Подробиці

З 11 липня куріння електронних сигарет у громадських місцях – заборонено. Подробиці

  • 10 Липня, 2022
  • 2002 Переглядів
  • 0

З 11 липня електронні сигарети, пристрої для нагрівання, кальяни, трав’яні вироби заборонено вживати у громадських місцях на рівні зі звичайними сигаретами.

На порушників чекають санкції. Навіть наявність попільнички на столі є приводом для накладення штрафу. Для закладів ресторанного господарства — це 3000 грн у випадку першого порушення, і 15000 грн у разі повторного протягом року.

Зміни набувають чинності у відповідності до Закону 1978-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Він розширює перелік заборонених до вживання у громадських місцях тютюнових виробів та гаджетів. Контролюватиме виконання закону Нацполіція та Держпродспоживслужба.

Норми Закону спрямовані на захист громадян від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю сигарет для нагрівання. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, будь-який вплив вторинного аерозолю як електронних сигарет, так і тютюнових виробів для нагрівання є шкідливим для здоров’я.

Рестораторів та власників кав’ярень Полтави та області просять вжити заходів: проінформувати персонал про нововведення, прибрати попільнички зі столів, розмістити графічні та текстові попередження для відвідувачів про заборону куріння у приміщеннях тощо.

Крім суб’єктів ресторанного бізнесу, обмеження стосуються куріння у:

  • лікарняних, спортивних, культурних і навчальних закладах;
  • приміщеннях органів влади та самоврядування;
  • на підприємствах, в установах і організаціях;
  • готелях і гуртожитках, аеропортах (крім спеціально відведених для цього місць), вокзалах і станціях;
  • на дитячих майданчиках і зупинках громадського транспорту;
  • у ліфтах і таксофонах;
  • місцях загального користування житлових будинків;
  • підземних переходах і на транспорті (у тому числі у таксі).

Для цих суб’єктів господарювання (крім ресторанів) за недотримання нових антитютюнових правил загрожує 1000 грн штрафу, у разі повторного протягом року порушення — 10000 грн. При цьому, органи місцевого самоврядування можуть розширити перелік no smoking friendly локацій на власний розсуд окремими рішеннями.

У всіх перелічених громадських місцях має бути розміщено графічний знак про заборону куріння і текст: «Куріння, вживання, використання, тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!». Нерозміщення цієї інформації також передбачає штраф у розмірі 1000 грн.

Як повідомлялося, 1 червня народні депутати підтримали у першому читанні законопроєкт щодо заборони куріння електронних сигарет у громадських місцях.

Нагадаємо, окупанти вдарили по 5-поверхівці у Часовому Яру на Донеччині, зруйнували підприємство у с.м.т. Радушне Дніпропетровської області та зруйновали школу та житловий будинок у Харкові.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE