Politerno > Україна і світ > Стало відомо, чому до Нафтогазу перевели мільйони споживачів – законопроєкт №7429

Стало відомо, чому до Нафтогазу перевели мільйони споживачів – законопроєкт №7429

  • 20 Липня, 2022
  • 1251 Переглядів
  • 0

Профільний комітет ВР пропонує виплатити компаніям, що постачають газ для населення на умовах ПСО, 150 млрд грн компенсації вартості газу та 38 млрд на компенсацію місцевим бюджетам різниці в тарифах на комунальні послуги.

Про це повідомило Інформаційне управління ВРУ.

“Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендує Верховній Раді ухвалити у другому читанні та вцілому законопроєкт №7429 про внесення змін до держбюджету 2022 (щодо фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та подальшого відновлення), який передбачає механізм компенсації фіксації цін на газ для населення на час воєнного стану”, – йдеться у повідомленні.

Законопроєктом серед іншого передбачається:

  • збільшити доходи і видатки державного бюджету (разом і за спеціальним фондом) на 264,3 млрд грн;
  • зарахувати до спеціального фонду такі доходи: надходження від сплати дивідендів, що нараховуються на акції НАК “Нафтогаз України”, що належать державі, за результатами фінансово-господарської діяльності у 2022 р. (64,4 млрд грн);
  • авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів (11,6 млрд грн);
  • надходження в рамках програм допомоги ЄС, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ, яка надається з метою фінансового забезпечення заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час воєнного стану та подальшого відновлення (188,3 млрд грн).

Також законопроєктом пропонується передбачити компенсацію компаніям, що постачають газ населенню за фіксованою ціною – 150,1 млрд грн за рахунок надходжень в рамках програм відповідної міжнародної допомоги.

Крім цього передбачається субвенція місцевим бюджетам на компенсацію різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води згідно із Законом України “Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування” (38,2 млрд грн за рахунок надходжень в рамках програм відповідної міжнародної допомоги).

Як відомо, у червні раптово стало відомо, що “Нафтогазу” приєднали майже 11 млн домогосподарств. Причому частину споживачів приєднали заднім числом. А сама ситуація, як з’ясувалося, стала несподіванкою і для “Нафтогазу”, і для приватних газзбутів, які позбулися своїх клієнтів.

У “Нафтогазі” не пояснили, яким чином виникла ця ситуація. Проте визнали, що це спричинило лавину дзвінків до контакт-центру.

“З кожним днем кількість запитів до нашого контакт-центру зростає. Так, за останні 3 дні колеги обробили понад 96 тисяч дзвінків”, – зазначили в компанії.

У газопостачальній компанії “Нафтогаз”, яка несподівано для мільйонів українців стала їхнім постачальником газу і не змогла впоратися з розсилкою платіжок за травень, кажуть, що клієнти “ПриватБанку” та “Монобанку” мають в додатках вже оновлені реквізити для розрахунків за газ. 

Раніше глава “Нафтогазу” Юрій Вітренко вже згадував, що різницю між економічно обґрунтованими та поточними тарифами держава компенсуватиме учасникам ринку. Мовляв, буде створений спеціальний фонд, куди акумулюватимуться кошти з різних джерел, у тому числі – міжнародна допомога. 

Проте, механізм цієї ідеї став зрозумілим лише із згаданого вище законопроекту №7429. Як і очевидно, що держава має намір значну частину цих коштів спрямувати на державну компанію “Нафтогаз”, яка, у результаті указанного перекидання клієнтів, на сьогодні вже акумулювала понад 95% побутових споживачів.

Відомо також, що для початку нового опалювального сезону Уряд має намір закупити мінімум 6 мільярдів кубометрів газу, на що Україні необхідно близько 8 мільярдів доларів. Про це голова НАК “Нафтогаз” розповів, виступаючи на засіданні американської Комісії з безпеки та співробітництва в Європі у Вашингтоні увечері у вівторок, 7 червня.

Щоправда, народний депутат Олексій Кучеренко фактично звинуватив Уряд у брехні, заявивиши, що в Україні немає жодного дефіциту газу, а власний видобуток перекриває нинішні потреби населення зі значним профіцитом. Про це йдеться у депутатському зверненні Кучеренка на адресу прем’єр-міністра Дениса Шмигаля стосовно урядових законопроєктів №№ 7427, 7428, 7429 щодо особливостей регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення.

Кучеренко заявив, що Нафтогаз вимагає 266 млрд грн з бюджету на закриття величезної діри компанії.

Нагадаємо, партія “Слуга народу” достроково припинила повноваження нардепа Миколи Тищенка як голови Закарпатської обласної партійної організації через його погану репутацію. 



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE