Politerno > Україна і світ > G7 вимагає від РФ негайного повернути Україні контроль над ЗАЕС

G7 вимагає від РФ негайного повернути Україні контроль над ЗАЕС

  • 10 Серпня, 2022
  • 463 Переглядів
  • 0
Велика сімка про ЗАЕС

Глави іноземних відомств “Групи семи” вимагають від РФ негайно повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву G7 з приводу ситуації на ЗАЕС.

“У цьому контексті ми вимагаємо, щоб Росія негайно повернула законному суверенному власнику, Україні, повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією, а також над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації”, – йдеться у заяві міністрів G7, опублікованій на сайті МЗС Німеччини у середу.

Український персонал, який обслуговує Запорізьку АЕС, повинен мати можливість виконувати свої обов’язки без загроз та тиску, додали міністри.

“Саме триваючий контроль Росії над станцією становить загрозу для регіону”, – йдеться у заяві.

Міністри заявили про підтримку зусиль генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо зміцнення ядерної безпеки в Україні.

Вони підкреслили важливість сприяння експертній місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС для вирішення питань ядерної безпеки у спосіб, який “поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою”.

“Співробітники МАГАТЕ повинні мати безпечний і безперешкодний доступ до всіх ядерних об’єктів в Україні та безпосередньо і без втручання спілкуватися з українським персоналом, відповідальним за експлуатацію цих об’єктів”, – додається у заяві.

Нагадаємо, позбавлений українського громадянства керівник Штабу тероборони Дніпра Геннадій Корбан розповів, що в Україні мільйони людей мають паспорти інших держав.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE